BOMBA TEŠKA 430 KG Pretnja zaostala iz 1999. godine, napravila ogroman krater na brdu iznad Priboja, KONAČNO je deaktivirana (FOTO)

20:00

Aktuelno 0

Prava filmska akcija pratila je uništavanaje zaostale bombe iz 1999. godine kod Priboja koja se nalazila na porodičnom imanju u selu Lunjići.

deaktivirana bomba
Foto: Rina

 Ova ubojno sredstvo zaostalo iz NATO agresije na Srbiju u sebi je nosilo čak 430 kilograma eksploziva.

Specijalostički tim za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava Sektora za vanredne situacije MUP iskopao je, identifikovao, transportovao i uništuo zaostalu pametnu avio bombu.

Nakon što je bomba otkopana potpukovnik Jovica Mihajlović i kapetan Dragan Žebeljan iz bombe su izvadili prednji upaljač bombe FMU 124 i tako je pripremili za transport na brdo iznad Priboja gde je bomba uz sve mere bezbednosti uništena konteolisanom eksplozijom.

U iskopavanju, identifikaciji, deaktivaciji, transportu i uništenju  čestvovali su Vodja tima Kosta Isailović sa kolegama Milanom Krstićem, Jovicom Mijajlovićem, Dragišom Nikolićem i Draganom Žebeljanom.

- Najrizičniji deo bio je vađenje upaljača nakon čega je bomba deaktivirana i kao takva je spremna za bezbedan transport i uništenje kontrolisanom eksplozijom. U Srbiji ima još oko 150 sumnjivih lokacija koje čekaju na iskopavanja a sumnja se da ima još sličnih velikih zaostalih ubojnih sredstava.izjavio je za RINU kapetan Žebeljan, inače potpredsednik Sindikata policije Sloga.

Članovi specijalističkog tima za zaštitu od NUS zahvalile su se kolegama iz policije, Sektora za vanredne situacije, lokalnoj samoupravi i građanima Priboja na saradnji i razumevanju prilikom realizacije ove cetvorodnevne aktivnosti. Posebnu zahvalnost. Kako su istakli, duguju gradjaninu Slavku Karadžiću iz Priboja koji je upravljao radnom mašinom koja je pomogla pri iskopavanju i transportu pronadjene bombe od jedne tone.

Takođe ističu da još jednom ministra Ivicu Dačića i nadležne rukovodioce podsećaju da još uvek nisu zadužili službene pištolje i automatske puške koje je potrebno nabaviti radi njihove lične bezbednosti i zaštite gradjana imajući u vidu da skoro svakodnevno transportuju i rade sa opasnim vojnim eksplozivom koji može biti veoma opasno ukoliko dospe u ruke kriminalaca ili terorista.

- Takođe potrebno je obezbediti bolje uslove za rad zaposlenih, adekvatne obuke, stručnu literaturu i adekvatnu opremu za nastavak rada na veoma rizičnim poslovima. Članovi specijalističkog tima za zaštitu od NUS su se prvi put susreli sa ovim modelom  bomba-rakete. O tehnickim karakteristikama modela informisali su se putem interneta i uz prethodno iskustvo u dektiviranju drugih modela bombi su bez adekvatnih originalnih ključeva i alata, improvizacijom i prirucnim sredstvima uspeli su da bezbedno odviju i izvuku prednji upaljač iz bombe i tako je učine bezopasnom za njih i po gradjane  koji su ziveli okolini mesta rada, ili na trasi transporta, kažu u Sindikatu policije Sloga.

Nakon uništenja bombe, na planini iznad Priboja ostao je kratar veličine spratna kuće pa se po tome može i zaključiti kakvu bi štetu bomba načinila stanovništvu da je eksplodirala u naselje om mestu u blizini ljudi.

Komentari(0)

Loading