Petrovdanski post počinje u ponedeljak: Ova 2 pravila obavezno moraju da se poštuju, a evo kakav jelovnik treba da bude
Petrovdan je praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, a pre toga nastupa najkraći post u godini.

Petrovdanski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje, odnosno 1. jula 2024. godine. Naziva se još i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula - praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Kada će početi Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica.
Kroz post se vernici uzdržavaju od hrane životinjskog porekla, kako bi se pročistilo telo, ali to nije jedini cilj. Najvažniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Vernici tokom posta se trude da ispoštuju oba pravila - i duhovni i telesni post.
Možda vas zanima:

Danas je Sveti Sveštenomučenik Teodot Ankinski: Ovo je molitva za oproštaj grehova
Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetomučenika Todota Ankirskog.

Danas slavimo 2 velika sveca: Veruje se da treba izgovoriti ovu besedu kako bi imali sreće u životu
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava Prepodobnog Visariona i Prepodobnog Ilariona Novog.
Možda vas zanima:

Danas je Sveti Sveštenomučenik Teodot Ankinski: Ovo je molitva za oproštaj grehova
Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetomučenika Todota Ankirskog.

Danas slavimo 2 velika sveca: Veruje se da treba izgovoriti ovu besedu kako bi imali sreće u životu
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava Prepodobnog Visariona i Prepodobnog Ilariona Novog.
Možda vas zanima:

Danas je Sveti Sveštenomučenik Teodot Ankinski: Ovo je molitva za oproštaj grehova
Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetomučenika Todota Ankirskog.

Danas slavimo 2 velika sveca: Veruje se da treba izgovoriti ovu besedu kako bi imali sreće u životu
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava Prepodobnog Visariona i Prepodobnog Ilariona Novog.
Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.
Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

Sutra je VIDOVDAN - praznik koji otvara oči: Ujutru obavezno obratite pažnju na ovo, jer se smatra da Bog svakom od nas šalje poruku
"Kakvi smo na VIDOVDAN, takvi ćemo biti do kraja godine," kaže srpski narod koji veruje da Vidovdan otvara oči i da na ovaj dan vidimo ono što nam je inače skriveno

Pospite ovaj jeftini prah po dvorištu: Zmije ga ne nikako ne podnose i obilaziće vas u širokom luku
Može se koristiti kao proizvod za ličnu negu ili sredstvo za čišćenje

10 VRSTA BILJAKA KOJE SE POSADE JEDNOM I CVETAJU NAREDNIH 10 GODINA: Bez okopavaja, plevljenja i negovanja
Toplo vreme je već pokrenulo cvetanje i bujanje prirode, dok nam priroda poručuje da je vreme za baštovanstvo

Prelepo cveće za jun i jul koje voli sunce! Cvetaće i kad ga malo zanemarite, terasa će uvek biti raskošna i jarka!
Leto je sezona kada cveće može zasijati u punom sjaju, ali samo ako odaberete vrste koje dobro podnose visoke temperature i direktno sunce

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.
Komentari(0)