Petrovdanski post počinje u ponedeljak: Ova 2 pravila obavezno moraju da se poštuju, a evo kakav jelovnik treba da bude

Teodora Tojagić

11:00

Aktuelno 0

Petrovdan je praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, a pre toga nastupa najkraći post u godini.

Petrovdanski post počinje u ponedeljak: Ova 2 pravila obavezno moraju da se poštuju, a evo kakav jelovnik treba da bude
vikipedija/12 apostola

Petrovdanski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje, odnosno 1. jula 2024. godine. Naziva se još i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula - praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Kada će početi Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Kroz post se vernici uzdržavaju od hrane životinjskog porekla, kako bi se pročistilo telo, ali to nije jedini cilj. Najvažniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Vernici tokom posta se trude da ispoštuju oba pravila - i duhovni i telesni post.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

dalibor

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna

Aktuelno

13:00

25 jun, 2025

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Komentari(0)

Loading