PROIZVODNJA ZANATSKOG PIVA U MANASTIRU BOĐANI Šest vrsta omiljenog pića čija imena nose jaku simboliku
Manastir Bođani nadaleko čuven po svojoj ikoni Bogorodice Bođanske, koja je jedna od šest pravoslavnih kanonizovanih ikona u svetu i jedan od bisera vrednog kulturno-istorijskog nasleđa u opštini Bač, poznat je i po činjenici da se u njemu proizvodi zanatsko pivo pod nazivom „Tri svetlosti“.

Kako monasi iz ovog manstira ističu proizvodi se šest vrsta piva koji nose imena ktitora ovog manastira ili su vezani za simbole i način manastirskog života.
BOGDAN – trgovac iz Dalmacije, po kome je manastir dobio ime. Legenda kaže da je na jednom od svojih putovanja naglo oslepeo, zastavši da se odmori u Bačkoj, blizu Dunava. Umio se na obližnjoj česmi, moleći Bogorodicu da ozdravi sa zavetom da će, ako se isceli izvorskom vodom, na tom mestu izgraditi crkvu. Izvorska voda mu je vratila vid, pa je Bogdan ispunio svoj zavet i 1478. godine sagradio crkvu.
MIHAJLO – današnju manastirsku crkvu podigao je Mihajlo Temišvarlija, rodom iz Segedina, 1722. godine.
DESPINA – udovica Mihajla Temišvarlije koja se pobrinula da se hram živopiše.
ZOGRAF – Hristofor Žefarović, znameniti slikar, zograf, bakrorezac i kaligraf koji je 1737. uradio manastirski živopis. Njegovim živopisom manastira Bođani zabeleženo je rođenje jedne nove slikarske epohe – srpskog modernog slikarstva.
Privatna arhiva
ZVONIK – Zvona nas pozivaju na bogosluženje, a u ovom smislu taj zvonik poziva na jedno novo iskustvo. Zvonik je inače pšenično pivo. To je kod nas malo neobično, a vrlo karakteristično za nemačka i belgijska piva, navode u manastiru Bođani.
MALI PRINC – To je lager pivo koje je naknadno zahmeljeno koje daje određenu vrstu arome i to je bistro pivo, a naziv je dobio po pularnoj istoimenoj knjizi Sent Egziperija, koja je veoma poučna u raznim fazama života, ne samo kada je obavezna kao školska lektira.
Blagoslov od starešine manastira za početak bavljenja pivarstvom su dobili 2018. godine, a nakon toga je usledila jedna manja nabavka neophodne opreme i počelo se sa vežbanjem.
„Nakon određenog perioda kuvanja stekli smo iskustvo koje nam je otvorilo put ka nabavci profesionalne opreme i ozbiljnoj proizvodnji zanatskog piva, za koje smo dobili blagoslov od našeg nadležnog episkopa“, ističu u ovom manastiru.
Privatna arhiva
Da bi se dobilo kvalitetno pivo neophodno je da se sačeka jedan vremenski period nakon kuvanja istog, a to je oko mesec ipo dana, da to sazri i bude pravo kvalitetno pivo.
Manastir se diči opremom za svoju pivaru, koja je kako kažu veoma moderna, odgovara najvišim standardima, te se ovom prilikom zahvaljuju Vladi AP Vojvodine koja im je preko Javnog konkursa dodelila određenu količinu novca za nabavku neophodne opreme, zahvaljujući kojoj pivara manastira Bođani danas odgovara svim standardima kvaliteta.
Kako navode monasi za naše manastire se baš i ne vezuje pivarska tradicija, više su to u pitanju rakije i vina, ali uvek postoje izuzeci kao što je manastir Bođani, ali i manastir Banjska na Kosovu i Metohiji koji takođe ima pivaru, dok manastir Kovilj razvija tehnologiju kuvanja piva, te su i oni sada na putu da nabave ozbiljnu opremu.
Kada su došli do momenta davanja imena pivima, u manastiru ističu, da je bilo mnogo promišljanja na tu temu jer je to manir zanatskog pivarstva, da svako pivo ima svoj naziv. Razlika takođe postoji u kvascima koji se koriste za piva, pa tako u manastiru Bođani imaju lager i ejl piva.
Došli su na ideju da nazive daju po ktitorima manastira i nečemu što je vezano za manastirski način života, a ističu da je interesovanje posetilaca za njihova piva veliko te da su se mnogi već uverili u vrhunski kvalitet.
U manastiru je takođe obeleženo 300 godina postojanja crkve koja je posvećena Vavedenju presvete Bogorodice, što je bio jedan od dobrih povoda za dalju promociju ovih vrhunskih zanatskih piva.
„Manastir Bođani je jedinstveni duhovni i kulturni svetionik iz 15. veka koji i danas kao i pre šest vekova svoga trajanja zrači Trosunčanom Svetlošću i nadahnjuje i teši iskrene pregaoce na putu u potrazi za smislom života. Zanatska pivara Tri Svetlosti je takođe odraz iste svetlosti i blagoslovenog poslušanja, slobode i autentične kreativnosti koja će iznenaditi vaše nepce predivnim ukusima piva kroz spoj tradicije i modernosti“, ponosno ističu u ovom manastiru.

Najveća greška Srba kod grejanja: Smanje temperaturu ili isključe radijatore, a ne slute šta povećava račune
Iako je stan prostor koji bi trebalo da zadovolji i naše estetske potrebe, moda često nije praktična. Neke dekoracije, iako lepo izgledaju, mogu da učine da računi porastu.

Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.

Sutra se obeležava praznik Svetog Stefana i Jelene Štiljanović: Ovo je MOLITVA koja donosi blagostanje, a običaj kaže da je važno uraditi jednu stvar
Srpska pravolsavna crkva i njeni vernici slave sutra praznik Svetog Stefana i Jelenu Štiljanović.

Ovaj miris bubašvabe preziru iz dna duše! Čim ga osete, beže kao ĐAVO OD KRSTA - i to zauvek
Evo proverenih saveta i trikova koji su pomogli mnogima da bubašvabe nestanu zauvek!

Sutra obeležavamo Svetog Dionisija Areopagita - svetitelja koji je mnogima uslišio molitve! Veruje se da će se dogoditi čudo ako uradite jednu stvar!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita — hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola — brižnog oca i poštenog građanina Atine koga su svi voleli.
Komentari(0)