Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom

15:00

Aktuelno 0

Neverovatna reciklaža u Aranđelovcu, u svetu se retko ovo radi

cigarete
rina

 Vredni članovi Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom "Putnici" iz Arandjelovca kroz reciklažu daju novi i plemenitiji život paklicama cigareta. One su napravljene od izuzetno kvalitetnog papira i reciklažom ovih kutija dobija se nova vrsta papira.

- Hipoterapija je dobar vid terapije za decu sa smetnjama u razvoju, ja sam majka deteta sa posebnim potrebama, tako da najbolje prepoznajem te njihove potrebe. Radili smo razne projekte, uredili prostor, nabavili opremu, imali smo dosta donacija i 2016. smo odštampali jedan logopetski priručnik. Saradnja se dalje širila i došli smo do ideje o radno rehabilitacionom centru i tehnici prerade paklica cigareta u papir. Ovaj posao se radi na još devet mesta u Srbiji i među retkima smo u svetu koji to rade, rekla je za RINU Ivana Otašević predsednica Udruženja.

Ona objašnjava da procedura reciklaže nije ni malo jednostavna i da zahteva dosta truda i rada a većina posla zahteva ručni rad za koji su zaduženi korisnici udruženja i brojni volonteri.

cigarete rina
 

- Imamo zaposlenu jednu devojku sa invaliditetom i radnog terapeuta koji im pomaže u svim fazama. Najpre se prikupljaju paklice cigareta u taj posao su uključeni svi ljudi dobre volje koji nam zaista pomažu i stalno dobijamo nove količine kutija, zatim svi naši korisnici volonteri pripremaju te kutije za mašinu koja ih sitni u rezance koji se mešaju sa vodom, kaže predsednica udruženja.

Rezanci koji se samešaju sa vodom u posebnoj mašini pretvaraju se u gustu smesu koja se dalje obrađuje sve do finalne faze.

- Od umućenih rezanaca i vode dobijamo smesu koju ponovo sastavljamo sa vodom, tačnije rastvaramo i onda u taj rastvor uranjamo ramove kako bi dobili određenu debljinu papira. Potom se sa ramova ocedi višak vode, osuši se i dobijamo jedan od najkvalitetnijih papira“, priča Mara Stevanović radni terapeut.

U ovom udruženju od tako dobijenog papira već se pripremaju pozivnice, zahvalnice, vizit karte a upotrebna vrednost papira je velika. Udruženje "Putnici" je osnovano 2011. godine, posle osnivanja zbog obezbeđivanja besplatnih časova hipoterapije, 2012. je otvoren Dnevni boravak u Aranđelovcu i on je uređen kroz projekte.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading