UVEDENA NOVA USLUGA U SRBIJI: Tiče se lične karte i pasoša, evo o čemu se radi

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

U Srbiji je uvedena nova usluga da vam stižu obaveštenja kada vam lični dokumenti ističu

lična karta
Šalter/Ilustracija, Foto: Beta

Ukoliko zbog brzog načina života, niste u prilici da često proveravate rok do kada vam važe lična dokumenta, od sada za vas to može da čini aplikacija. Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo je ovu uslugu na portalu e-uprave i svi njegovi korisnici mogu da je uključe kao obaveštenje, odnosno notifikaciju.

Kako funkcioniše ova usluga i na koji način nam još olakšava život, objasnila je za TV Prva šef odseka za putne isprave MUP Dragana Kaćurić. Ova usluga važi za sve građane koji su registrovani na sajtu e-uprave i funkcioniše tako što oni mogu da biraju opciju da im se pošalje obaveštenje odnosno notifikacija.

"MUP je u saradnji sa kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a prateći razvoj informacionih tehnologija, u prethodnom periodu razvilo preko 170 elektronskih usluga za građane. Najnovija usluga koja je puštena u decembru 2023. godine je obaveštenje građana o predstojećem isticanju roka važenja dokumenata. Odnosi se na lične karte, pasoše i vozačke dozvole i registracione nalepnice. Ova usluga je podsetnik za građane o isticanju važenja dokumenata i blagovremeno obaveštava građane. Ako se neko izjasnio na sajtu e uprave da prima obaveštenja njemu će obaveštenje i stići. Može da bude putem SMS poruke, viber notifijacije ili imejla. Obaveštenja stižu iz dva puta. Za ličnu kartu prvo obaveštenje stiže 30 dana pre isteka,a drugo 15 dana pre. Za pasoš stiže sedam meseci pre isteka, a drugo 15 dana pre. Za registraciju prvo obaveštenje 30 dana stiže pre isteka, a drugo 10 dana pre", rekla je Dragana Kaćurić.


Komentari(0)

Loading