Nenad i njegov sin ostali na porodičnom imanju i bave se vinogradarstvom: Deset tona grožđa prve klase prodali su ove godine
Rod i kvalitet - odlični, a cena solidna

Veliki je broj onih koji u potrazi za boljim životom i trbuhom za kruhom, napuštaju svoja ognjišta na selu i odlaze u veće gradove. Ali, tu su i oni poslednji Mohikanci koji ne odustaju od poljoprirede i žive od svog rada, ali i od onoga što im je priroda dala. A, priroda je u selima oko Topole bila i te kako darežljiva pa i ne treba da čudi što ovaj kraj nazivaju srpskom Toskanom.
Nenad Glišić iz topolskog sela Šume ostao je na selu i bavi se poljoprivredom baš kao što su i njegovi roditelji čitavog života radili. U njegovoj poljoprivrednoj proizvodnji dominira vinova loza a ovaj iskusan vinogradar naglašava da je iza njih jedna od težih godina kada je ova kultura u pitanju.
- Bilo je puno kiše u fazama kada nije trebala, dosta bolesti, vinova loza ne voli dosta kiše. Ipak mi smo ostvarili pristojan rod i kvalitet, cena solidna, imali smo oko 10 tona prve klase koju smo prodavali po ceni od 170 do 200 dinara“, kaže Nenad.
Možda vas zanima:

Kad vino proključa, domaćin ga krsti – tajna starog običaja iz srpskih vinograda
U vinogradarskim krajevima Srbije – posebno u Župi, Negotinskoj Krajini i Sremu – postajao je običaj da se nakon završene berbe grožđa pravi svečanost posvećena prvom vinu.

Od prvog grozda do čaše vina: Jesenji vinogradarski običaji
Septembar i oktobar u Srbiji oduvek su bili vreme kada vinogradi ožive. Berba grožđa nije bila samo poljoprivredni posao, već i praznik zajedništva, pesme i običaja koji su se čuvali kroz generacije.
Možda vas zanima:

Kad vino proključa, domaćin ga krsti – tajna starog običaja iz srpskih vinograda
U vinogradarskim krajevima Srbije – posebno u Župi, Negotinskoj Krajini i Sremu – postajao je običaj da se nakon završene berbe grožđa pravi svečanost posvećena prvom vinu.

Od prvog grozda do čaše vina: Jesenji vinogradarski običaji
Septembar i oktobar u Srbiji oduvek su bili vreme kada vinogradi ožive. Berba grožđa nije bila samo poljoprivredni posao, već i praznik zajedništva, pesme i običaja koji su se čuvali kroz generacije.
Možda vas zanima:

Kad vino proključa, domaćin ga krsti – tajna starog običaja iz srpskih vinograda
U vinogradarskim krajevima Srbije – posebno u Župi, Negotinskoj Krajini i Sremu – postajao je običaj da se nakon završene berbe grožđa pravi svečanost posvećena prvom vinu.

Od prvog grozda do čaše vina: Jesenji vinogradarski običaji
Septembar i oktobar u Srbiji oduvek su bili vreme kada vinogradi ožive. Berba grožđa nije bila samo poljoprivredni posao, već i praznik zajedništva, pesme i običaja koji su se čuvali kroz generacije.
Kako kaže, nije lako ali ne kaje se što je ostao na očevom pragu i što svaki dan provodi u polju. S ponosom ističe, da je njegov mlađi naslednik ostao sa njim na selu i zajednički obrađuju nekoliko hektara zemlje.
- Srednja generacija se gasi, nisu na selu, nema nas puno, gase se domaćinstva, teško mi padne kada nemam sa kim da popričam i da se družim, nekada je sve bilo drugačije. Imam dva sina, stariji je završio fakultet i ostao u gradu a mlađi je završio srednju poljoprivrednu i ostao je ovde samnom. Volimo poljoprivredu, bavimo se voćarstvom, vinogradarstvom i cvećarstvom i zajedničkim snagama ćemo održavati imanje i nastaviti da radimo poljoprivredu“, ističe Nenad.
On naglašava da se podižu novi zasadi voća i da srpski seljak vidi budućnost na selu ali da bi se mladi sve više posvetili poljoprivredi potrebno je preduzeti određene mere.
- Naši domaćini dosta lutaju u poljoprivrednoj proizvodnji, sadi se razno voće i nije teško zasaditi, ali kasnije nastupa problem. Tržište nije sigurno, jedne godine je dobra cena i traži se određeno voće a sledeće godine je cena niska i niko neće, zbog toga nijedna kultura ne donosi sigurnu zaradu i prinuđeni smo da svaštarimo da bi poklopili gubitak sa druge strane. Država treba još više da stane iza poljoprivrednika, da ga zaštiti, da mu pomogne i onda će biti lakše“, mišljenja je Nenad.

Čudo neviđeno u selima oko Niša: Još malo kraj oktobra, a procvetala jabuka! Evo šta kažu meštani
To se dešava zbog promena vremenskih uslova
Sutra slavimo Pokrov Presvete Bogorodice: Jednu stvar nikako ne valja raditi, a veruje se da će se svakoj ženi ispuniti po jedna želja, ako...
Saznajte koji su običaji i verovanja za Pokrov Presvete Bogorodice.

SVET SLIKARSTVA NA KLIK OD VAS: Pokrenut veb-sajt koji predstavlja radove mladih umetnika
Umetnost je jedan od najboljih načina da se predstave ideje, kultura, sve što je važno i vredno pomena. Upravo to je cilj i ovog projekta koji podrazumeva izradu web-sajta koji će promovisati mlade slikare, stavljajući akcenat na uverenje da je budućnost u mladim, kreativnim ljudima.

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!
Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

HIT U SRPSKOJ TOSKANI: Za kilogram grožđa u Topoli traže 200 dinara, ali se razgrabilo za par sati! Ovoliko košta najskuplje vino (FOTO)
Srpska Toskana ovog vikedna tradicionalno slavi vino, vinogradare i grožđe a očekivano Oplenačka berba je u Topolu privukla već prvog dana na hiljade ljudi. Na tezgama su vredni voćari izložili svoje proizvode, a najveća ponuda ali i potražnja je naravno za grožđem.
Komentari(0)