DO ZLATIBORA ĆE SE MOĆI AVIONOM Najpoznatija srpska planina biće na samo 15 minuta udaljena od aerodroma Ponikve
Rekonstrukcija puta dugog 11 kilometara

Zlatiborski kraj spada među najposećenije turističke destinacije u Srbiji, a sve više posetilaca bira da svoj odmor provede u nekom od zlatiborskih sela. Ono što će dodatno doprineti njegovom razvoju kao top turističke destinacije jeste blizina aerodromu Ponikve.
Radovi na putnom pravcu Krnda – Rosići – brana Vrutci u dužini od 10, 9 kilmetara povezuje opštinu Čajetinu i grad Užice, a za Zlatiborce koji su tradicionalno okrenuti turizmu ova saobraćajnica ima poseban značaj jer je to upravo najbliža veza Zlatibora sa aerodromom Ponikve.
- Mi se uveliko spremamo kada se aerodrom Ponikve pusti u funkciju da imamo interne saobraćajnice da bi ljudi koji dolaze avionima, što brže mogli da stignu do željene destinacije. Izgradnjom ove saobraćajnice taj put će biti skraćen, i za 15 minuta ste na Zlatiboru sa aerodroma Ponikve”, kazao je za RINU predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.
Možda vas zanima:

U banji kod Zlatibora može da se noći za svega 700 dinara! Mesto je pravi raj na zemlji: Mnogi su se vratili izlečeni
Poznata po toplim izvorima i legendama, uključujući lečenje kosovskih junaka. Pruža savršene uslove za letnji odmor sa uređenim plažama na Velikom Rzavu.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

U banji kod Zlatibora može da se noći za svega 700 dinara! Mesto je pravi raj na zemlji: Mnogi su se vratili izlečeni
Poznata po toplim izvorima i legendama, uključujući lečenje kosovskih junaka. Pruža savršene uslove za letnji odmor sa uređenim plažama na Velikom Rzavu.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

U banji kod Zlatibora može da se noći za svega 700 dinara! Mesto je pravi raj na zemlji: Mnogi su se vratili izlečeni
Poznata po toplim izvorima i legendama, uključujući lečenje kosovskih junaka. Pruža savršene uslove za letnji odmor sa uređenim plažama na Velikom Rzavu.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
U živopisnom čajetinskom selu Tripkova decenijama je put put bio okosnica života njegovih meštana. Zbog nedostatka kvalitetne saobraćajnice brojne generacije napuštale su svoje domove, a danas slika je potpuno drugačija. Novim asfaltnim putem mnogi su se u Tripkovu vratili a svoj dom ovde žele da sviju i oni kojima ovo zlatiborsko selo nije zavičaj.
- Ljudi koji su odavde rodom počeli su da se vraćaju, da prave kuće, a ima mnogo zainteresovanih ljudi „sa strane” koji po selu traže da kupe placeve da bi tu gradili kuće ali i da bi pokrenuli neki posao, tvrdi Dragoslav Janjić.
I sa užičke strane, meštani sela Rosići, gradnju ovog puta dočekali su sa velikom radošću. Starina Vidoje Cvetić zagazio je u devetu deceniju, ali mu to ne smeta da razmišlja o pokretanju biznisa jer put mu prolazi pored kuće pa je kako kaže šteta to ne iskoristiti.
- Ako bog da da otvorim neku kafanicu ili da prodajem sladoled tu pored puta, stavim suncobran i milina.Tuda samo kola biju a još kad bude pušten u rad aerodrom na Ponikvama to će tek biti lepota. Za sve nas znači mnogo, a put je urađen za desetku. Kamo lepe sreće da je urađen pre 50 godina. Koliko nas je ovde bilo, ali bez puta selo je bilo osuđeno na odlazak mnogih iz njega, priča Vidoje i dodaje da od kada je put urađen sada prolazi veliki broj automobila i u tome on vidi veliku šansu za zaradom.
Ova deonidca radila se u tri faze, preostalo je da se asfaltira još 4, 8 kilometara i uprkos zahtevnom terenu ali i nepovoljnim vremenskim prilikama put će biti završen pre ugovorenog roka.
- Asfalt je širine 5, 5 metara i radi se u dva sloja debljine 7 i 4 centimetra, ukupna vrednost radova za ceo put je 338 miliona dinara. Gradnja ovog puta je državni projekat I izvodi se po nalogu predsednika Aleksandra Vučića i finansira se od strane države”, kazao je tehnički direktor „Puteva Užice” Dejan Tejić.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)