Napravite sami svoj sprej protiv komaraca, koji vas može zaštititi od dosadnih krvopija

Izvor: Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Leto pored lepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca

Napravite sami svoj sprej protiv komaraca, koji vas može zaštititi od dosadnih krvopija
Shutterstock

Leto pored lepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

- Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica - kaže dr LJubinka Stojković, fitoterapeut.

Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, niku skupe i učinkovite su.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za početak će vam biti potrebna: voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Priprema: Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je mešano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.

Iako je ovaj sprej jako delotvoran, dr Stojković naglašava da treba izbegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.

- Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće - savetuje naša sagovornica.

Zato isprobajte ovaj drugi recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji.

Trebaće vam:  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.

Priprema: Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i pustite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smesa svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Pre upotrebe, aromatično sirće pomešajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.

Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje, savetuje fitoterapeut. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.

- Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca - kaže dr Ljubinka Stojković.

Čajetina

Sve više dece se rađa u Čajetini - danas otvoren drugi vrtić ali uskoro će biti potreban i treći: Novih 100 mesta za mališane na Zlatiboru, sjajna vest za roditelje

Aktuelno

19:00

2 decembar, 2025

Na teritoriji opštine Čajetina iz godine u godinu sve je više dece, tako da su i potrebe za vrtiće porasle. Sada je za sve roditelje i mališane stogla sjajna vest jer je na Zlatiboru otvoren novi, moderno opremljen objekat vrtića „Narcis" koji će značajno unaprediti uslove boravka i ranog obrazovanja dece u opštini Čajetina.

Moravski lisnik

Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik

Aktuelno

16:00

2 decembar, 2025

Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.

Osečina

Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić

Aktuelno

21:00

1 decembar, 2025

Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.

Komentari(0)

Loading