Znate li čemu služi ispupčenje na broju 5 na daljinskom?

20:00

Aktuelno 0

Korisna stvar

Znate li čemu služi ispupčenje na broju 5 na daljinskom?
Shutterstock

Ako pogledate numeričku tastaturu vašeg laptopa ili daljinski upravljač za TV, oba bi trebalo da imaju malu tačku, dve tačke ili crtu na tasteru sa brojem 5.

U većini slučajeva ove predmete koristimo svakodnevno, a napravljeni su tako da je rukovanje njima što jednostavnije.

Prilikom izrade, proizvođači misle i na slabovide osobe, zbog čega je postalo uobičajen standard u proizvodnji daljinskih upravljača da se na dugme stavi mala izbočina u vidu tačke, dve tačke ili crtice na broju "5".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tačka ili crtica u tom slučaju služe kao taktilni orijentir i omogućavaju osobama sa oštećenim vidom da lakše koriste daljinski upravljač. Sa njim lakše mogu da odredim gde se nalaze ostala dugmad na daljinskom upravljaču.

Osim što pomaže slabovidima i slepima, dugme sa brojem "5" je korisno i za osobe sa normalnim vidom, tako da mogu da koriste daljinski upravljač bez gledanja u njega ili kada gledaju TV u mraku.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading