NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Ovo su običaji pred najveću slavu kod Srba!

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Vernici srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju jednog od najvećih hrišćanskih svetaca, Svetog Nikolu Čudotvorca.

NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Ovo su običaji pred najveću slavu kod Srba!
Printscreen/Youtube

Skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Tokom prethodnih godina, važila je izreka da onaj ko ne slavi svetog Nikolu sigurno ide u goste.

Sveti Nikola je crveno slovo čiji datum se ne menja, a se slavi 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada smrti svetitelja 343. godine nove ere.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine iz Mira u Likiji prenete u Bari u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala česta destinacija hodočasnika. Tri godine nakon toga, stanovnici Barija su u čast Svetog Nikole podigli raskšnu crkvu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola rođen je u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, od oca Teofana i majke None, za vreme vladavine rimskog cara Valerijana.

Od ranog detinjstva, Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, koji je bio arhiepiskop, imenovao za sveštenika grada Mira.

NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Ovo su običaji pred najveću slavu kod Srba! Shutterstock
 

ISTORIJA I OBIČAJI

Svoj duhovni život Nikola je otpočeo u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na sutrašnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Prema tradiciji, danas nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća i rade bilo kakvi kućni poslovi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading