KAKO SE PALI VATRA IZ PRVE? Da biste založili vatru u šporetu morate ispoštovati ova pravila
Uvek prvo proverite da li Vam je fioka sa pepelom čista, pa onda prionite na posao.

Paljenje vatre može biti težak zadatak, pogotovo kada se radi o prostoriji koja je dugo vremena hladna i vlažna. No, postoje neke tehnike koje će Vam olakšati da to brzo učinite.
Kako biste upalili vatru iz prve treba Vam:
nekoliko većih cepanica
8 do 12 drvca
papir ili kocke za potpalu
šibice ili upaljač(može i brener)
Printscreen/Youtube
Prvi korak - Vazduh i potpaljivači
Proverite da su otvoreni otvori za vazduh. Postavite nekoliko potpaljivača na sloj iveraka ili koristite novine. Imajte na umu da novine stvaraju nepotrebnu količinu pepela i pomažu u stvaranju gareži. U suštini Vam je dovoljan briket za potpalu.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Drugi korak - Drvca
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Dodajte sloj drvaca od oko 4cm. Zapamtite da je vazduh vrlo bitan – oko jedan cm slobodnog prostora između drvaca najbolja kombinacija.
Treći korak - Cepanice
Polegnite cepanice na drvca. Važno je da je drvo suvo. Cepanice neka budu debele kao šaka ili čak i deblje.
Četvrti korak - Upalite vatru!
Poslednji korak je najlakši. Upalite vatru i zatvorite vratašca. Neki dimnjaci trebaju više vremena za postizanje uzgona. Ako je uzgon nedovoljan, treba malo otvoriti vratašca dok se vatra ne rasplamsa. Ako je kuća ili prostorija previše izolovana (alu ili pvc stolarija), otvorite prozor. Isto se odnosi i na kuhinjski ventilator – isključite ga.
Peti korak
Preporučuje se da se vrata od pećnice drže otvorena kako ploča od šporeta ne bi izgorela. A i ovim potezom ćete dobiti više toplote u kući.
Napomena
Nakon što se vatra rasplamsa, takođe se povećava i količina dima emitovanog iz drva. Većina peći ima tehnologiju dodatnog ili tzv. čistog sagorevanja. To znači da su komore za sagorevanje dizajnirane tako da dimni plinovi izgaraju pre nego što stignu do dimnjaka. Na taj se način značajno smanjuje zagađenje.
Kada se dimnjak zagreje, uvidećete da se i uzgon povećao. U tom slučaju, dobro je smanjiti količinu vazduha dok se vatra ne rasplamsa.
Ako sledite navedene upute i upalite vatru s dva poveća loga, prvo punjenje će trajati oko sat vremena. Kad se to drvo pretvori u ugalj, otvorite vratašca i dodajte još drva. Savetujemo Vas da držite vratašca još malo pritvorena, dok ih potpuno ne otvorite. Na taj način će uzgon u dimnjaku povući dimne plinove i komore za izgaranje i sprečiti širenje dima u prostoriji.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovu molitvu vernici obavezno izgovaraju tokom Gospojinskog posta: Veruje se da donosi zdravlje - zapamtite je dobro
On prethodi Velikoj Gospojini koja se obeležava 28. avgusta

Koje cveće se sadi u avgustu? 5 biljaka koje su lake za održavanje, a svojim cvetovima će oplemeniti vašu baštu
Ako se dvoumite šta da zasadite u avgustu, evo ideja.

Počinje Gospojinski post: Evo šta nikako ne smete da radite
Počinje Gospojinski post, jedan od najstrožih u pravoslavnoj tradiciji. Traje od 14. do 28. avgusta i donosi stroga pravila ishrane, ali i posebna duhovna pravila koja vernici poštuju vekovima.

Ove vrste cveća trpe visoke temperature! Prelivaju iz saksije, krase baštu tokom celog leta - prave lepotice
Poznati britanski baštovan Alan Tičmarš, daje niz korisnih saveta koji se mogu primeniti i kod nas

Danas slavimo Svetog mucenika Evdokima: Ove reči bi trebalo da izgovorite zarad dobrog zdravlja
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog mučenika Evdokima.
Komentari(0)