KAKO SE PALI VATRA IZ PRVE? Da biste založili vatru u šporetu morate ispoštovati ova pravila
Uvek prvo proverite da li Vam je fioka sa pepelom čista, pa onda prionite na posao.

Paljenje vatre može biti težak zadatak, pogotovo kada se radi o prostoriji koja je dugo vremena hladna i vlažna. No, postoje neke tehnike koje će Vam olakšati da to brzo učinite.
Kako biste upalili vatru iz prve treba Vam:
nekoliko većih cepanica
8 do 12 drvca
papir ili kocke za potpalu
šibice ili upaljač(može i brener)
Printscreen/Youtube
Prvi korak - Vazduh i potpaljivači
Proverite da su otvoreni otvori za vazduh. Postavite nekoliko potpaljivača na sloj iveraka ili koristite novine. Imajte na umu da novine stvaraju nepotrebnu količinu pepela i pomažu u stvaranju gareži. U suštini Vam je dovoljan briket za potpalu.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Drugi korak - Drvca
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Dodajte sloj drvaca od oko 4cm. Zapamtite da je vazduh vrlo bitan – oko jedan cm slobodnog prostora između drvaca najbolja kombinacija.
Treći korak - Cepanice
Polegnite cepanice na drvca. Važno je da je drvo suvo. Cepanice neka budu debele kao šaka ili čak i deblje.
Četvrti korak - Upalite vatru!
Poslednji korak je najlakši. Upalite vatru i zatvorite vratašca. Neki dimnjaci trebaju više vremena za postizanje uzgona. Ako je uzgon nedovoljan, treba malo otvoriti vratašca dok se vatra ne rasplamsa. Ako je kuća ili prostorija previše izolovana (alu ili pvc stolarija), otvorite prozor. Isto se odnosi i na kuhinjski ventilator – isključite ga.
Peti korak
Preporučuje se da se vrata od pećnice drže otvorena kako ploča od šporeta ne bi izgorela. A i ovim potezom ćete dobiti više toplote u kući.
Napomena
Nakon što se vatra rasplamsa, takođe se povećava i količina dima emitovanog iz drva. Većina peći ima tehnologiju dodatnog ili tzv. čistog sagorevanja. To znači da su komore za sagorevanje dizajnirane tako da dimni plinovi izgaraju pre nego što stignu do dimnjaka. Na taj se način značajno smanjuje zagađenje.
Kada se dimnjak zagreje, uvidećete da se i uzgon povećao. U tom slučaju, dobro je smanjiti količinu vazduha dok se vatra ne rasplamsa.
Ako sledite navedene upute i upalite vatru s dva poveća loga, prvo punjenje će trajati oko sat vremena. Kad se to drvo pretvori u ugalj, otvorite vratašca i dodajte još drva. Savetujemo Vas da držite vratašca još malo pritvorena, dok ih potpuno ne otvorite. Na taj način će uzgon u dimnjaku povući dimne plinove i komore za izgaranje i sprečiti širenje dima u prostoriji.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

SVET SLIKARSTVA NA KLIK OD VAS: Pokrenut veb-sajt koji predstavlja radove mladih umetnika
Umetnost je jedan od najboljih načina da se predstave ideje, kultura, sve što je važno i vredno pomena. Upravo to je cilj i ovog projekta koji podrazumeva izradu web-sajta koji će promovisati mlade slikare, stavljajući akcenat na uverenje da je budućnost u mladim, kreativnim ljudima.

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!
Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

HIT U SRPSKOJ TOSKANI: Za kilogram grožđa u Topoli traže 200 dinara, ali se razgrabilo za par sati! Ovoliko košta najskuplje vino (FOTO)
Srpska Toskana ovog vikedna tradicionalno slavi vino, vinogradare i grožđe a očekivano Oplenačka berba je u Topolu privukla već prvog dana na hiljade ljudi. Na tezgama su vredni voćari izložili svoje proizvode, a najveća ponuda ali i potražnja je naravno za grožđem.

Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti
Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna

Danas slavimo Miholjdan: Dan kada počinje prava jesen i ne preporučuju se poslovi po kući
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Miholjdan, dan posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Još tokom svog života ovaj svetac je bio poštovan kao veliki uzor hrišćanske vere i monaških vrlina. Po narodnom predanju, tek nakon ovog praznika počinje prava jesen.
Komentari(0)