KAKO SE PALI VATRA IZ PRVE? Da biste založili vatru u šporetu morate ispoštovati ova pravila

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Uvek prvo proverite da li Vam je fioka sa pepelom čista, pa onda prionite na posao.

zima
Shutterstock

Paljenje vatre može biti težak zadatak, pogotovo kada se radi o prostoriji koja je dugo vremena hladna i vlažna. No, postoje neke tehnike koje će Vam olakšati da to brzo učinite.

Kako biste upalili vatru iz prve treba Vam:

nekoliko većih cepanica

8 do 12 drvca
papir ili kocke za potpalu
šibice ili upaljač(može i brener)
KAKO SE PALI VATRA IZ PRVE? Da biste založili vatru u šporetu morate ispoštovati ova pravila Printscreen/Youtube
 

Prvi korak - Vazduh i potpaljivači

Proverite da su otvoreni otvori za vazduh. Postavite nekoliko potpaljivača na sloj iveraka ili koristite novine. Imajte na umu da novine stvaraju nepotrebnu količinu pepela i pomažu u stvaranju gareži. U suštini Vam je dovoljan briket za potpalu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drugi korak - Drvca

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dodajte sloj drvaca od oko 4cm. Zapamtite da je vazduh vrlo bitan – oko jedan cm slobodnog prostora između drvaca najbolja kombinacija.

Treći korak - Cepanice

Polegnite cepanice na drvca. Važno je da je drvo suvo. Cepanice neka budu debele kao šaka ili čak i deblje.

Četvrti korak - Upalite vatru!

Poslednji korak je najlakši. Upalite vatru i zatvorite vratašca. Neki dimnjaci trebaju više vremena za postizanje uzgona. Ako je uzgon nedovoljan, treba malo otvoriti vratašca dok se vatra ne rasplamsa. Ako je kuća ili prostorija previše izolovana (alu ili pvc stolarija), otvorite prozor. Isto se odnosi i na kuhinjski ventilator – isključite ga.

Peti korak

Preporučuje se da se vrata od pećnice drže otvorena kako ploča od šporeta ne bi izgorela. A i ovim potezom ćete dobiti više toplote u kući.

Napomena

Nakon što se vatra rasplamsa, takođe se povećava i količina dima emitovanog iz drva. Većina peći ima tehnologiju dodatnog ili tzv. čistog sagorevanja. To znači da su komore za sagorevanje dizajnirane tako da dimni plinovi izgaraju pre nego što stignu do dimnjaka. Na taj se način značajno smanjuje zagađenje.

Kada se dimnjak zagreje, uvidećete da se i uzgon povećao. U tom slučaju, dobro je smanjiti količinu vazduha dok se vatra ne rasplamsa.

Ako sledite navedene upute i upalite vatru s dva poveća loga, prvo punjenje će trajati oko sat vremena. Kad se to drvo pretvori u ugalj, otvorite vratašca i dodajte još drva. Savetujemo Vas da držite vratašca još malo pritvorena, dok ih potpuno ne otvorite. Na taj način će uzgon u dimnjaku povući dimne plinove i komore za izgaranje i sprečiti širenje dima u prostoriji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading