NA DANAŠNJI DAN U noći 23. aprila 1999. projektil američkog ratnog aviona NATO pakta pogodio je zgradu RTS-a (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

1999 — Tridesetog dana vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju pogođena zgrada državne televizije. Poginulo 16, povređeno 18 radnika. Uništeno i više repetitora Radio-televizije Srbije.

NA DANAŠNJI DAN U noći 23. aprila 1999. projektil američkog ratnog aviona NATO pakta pogodio je zgradu RTS-a (VIDEO)
Printscreen

NATO bombardovanje zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) dogodio se 23.04. 1999. tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, odnosno tokom šireg sukoba u sklopu Kosovskog rata. Te noći projektil američkog ratnog aviona NATO pakta pogodio je zgradu RTS-a. Poginulo je 16 osoba, dok je nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije osuđen zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a jer nije pokrenuo evakuaciju iz zgrade iako je navodno znao da će doći do napada.

Napad se odigrao 23.04. 1999. oko 2:20 ujutro. Među ubijenima su bili zaposleni za šminku, kamerman, montažer, urednik programa, tri stražara i drugi. Oko 200 ljudi je bilo u zgradi tokom bombardovanja. Napad je trebao biti izveden još 12.04., ali je odgođen zbog francuskog protivljenja i upitnosti legitimnosti vojne mete. NATO se opravdava da su navodno dali unapred upozorenje o napadu zapadnim medijima, ali niti jedan medij nije najavio taj napad a i srpska vlada je navodno saznala da će doći do napada.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading