1 kilogram košta više od milion dinara: Evo kako sami da uzgojite najskuplji začin na svetu
Šafran je najskuplja namirnica na svetu
 
                                Šafran vam je verovatno poznat po svojoj lepoti, ali i po tome što je jedan od najskupljih začina na svetu. Začin se dobija iz cveta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potiče iz Azije i godinama se gaji za upotrebu u proizvodnji lekova, boja i parfema.
Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje ukusa u pripremi jela i pića. Uspešna kultivacija zahteva niz uslova da bi se obezbedio zdrav, normalan rast biljaka. Sa veleprodajnom cenom od čak 10.000 dolara po kilogramu (1.102.030 dinara), šafran je najskuplja namirnica na svetu. I najbolje od svega, možete ga sami uzgajati.
Koji su uslovi potrebni za uspešnu kultivaciju?
Ovu biljku možete uzgajati u svojoj bašti tokom jeseni, pod uslovom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahteva lagano, dobro drenirano zemljište koje nije tvrdo.
Potrebno joj je sunčano mesto, ali najbolje uspeva samo u predelima koji su osunčani tokom cele godine. Ova biljka cveta od septembra do kraja novembra, što je najbolje vreme za branje cveća. Tučkovi su deo cveta koji sadrži začin. Po 3 tučka svakog cveta beru se kleštima.
Svaki tučak na vrhu ima 3 izdanka koji posle sušenja daju začin. Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite cvetne mahune i položite ih na komad tkanine da se osuše na senovitom mestu. Cvetne plodove treba brati u zoru, pre nego što cvetovi procvetaju, kako bi se sačuvali miris, ukus i svojstva šafrana.
Proces sušenja začina: Uključite rernu i zagrejte je na temperaturi od 50 stepeni, pa stavite začin dvadesetak minuta da dobije pikantan, oštar ukus. Za izraženiji ukus stavite u rernu na pola sata na temperaturi od 30 stepeni. Čuvajte na čistom, suvom i tamnom mestu 2-3 meseca pre jela, piše Jutarnji.hr.
 
            DA LI SKRNAVITE PRAVOSLAVLJE AKO SLAVITE NOĆ VEŠTICA? Đakon Stevan šokirao odgovorom
Na mrežama je uvek "ratno stanje" između onih koji se gnušaju praznika veštica i onih kojima je to još jedan razlog za žurku.
 
            Sutra su Mitrovske zadušnice, a tri stvari se obavezno nose na groblje! Verovanje kaže da svako ko priđe GROBU...
U mnogim mestima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima, uz pominjanje za spas duše preminulih.
 
            Veliki bazen sa tribinama i mali za decu sa vodenim atrakcijama: Luksuzni kompleks gradi se u Kladovu, srpska Đenova postaje sve atraktivnija destinacija
Smeštena na obalama Dunava opština Kladovo ima mnogo toga da ponudi turistima, ali kako bi de dodatno pojačao turistički potencjijal i privukao još veći broj posetilaca u saradnji sa Ministarstvom turizma Republike Srbije, započela je izgradnja otvorenog bazenskog kompleksa.
 
            Dala deo svoje jetre kako bi spasila sina: Jelena je majka heroina iz Čačka, njen Marko nakon operacije u Turskoj sada se uspešno oporavlja
Da je najjači čovek na svetu majka dokazano je u mnogim primerima, jer upravo majkama nije teško da se ponekad i nadljudskim naporima bore za svoju decu. Jedan takav primer stiže i iz Čačka - majka Jelena Trnavac svom sinu Marku (12) donirala je deo jetre nakon što mu je dijagnostifikovana teška bolest.
 
            Zabrinjavajuće brojke, a ambulante u Novom Pazaru i Tutinu poluprazne: Vakcine stigle, ali građani ih izbegavaju
U Novom Pazaru i Tutinu u toku je sezonska vakcinacija protiv gripa, ali je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, iskorišćeno manje od polovine pristiglih doza. Lekari upozoravaju da je odziv građana izuzetno nizak i apeluju na stanovništvo da se odazove kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija tokom jeseni i zime.
 
                 
             
            
Komentari(0)