1 kilogram košta više od milion dinara: Evo kako sami da uzgojite najskuplji začin na svetu
Šafran je najskuplja namirnica na svetu

Šafran vam je verovatno poznat po svojoj lepoti, ali i po tome što je jedan od najskupljih začina na svetu. Začin se dobija iz cveta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potiče iz Azije i godinama se gaji za upotrebu u proizvodnji lekova, boja i parfema.
Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje ukusa u pripremi jela i pića. Uspešna kultivacija zahteva niz uslova da bi se obezbedio zdrav, normalan rast biljaka. Sa veleprodajnom cenom od čak 10.000 dolara po kilogramu (1.102.030 dinara), šafran je najskuplja namirnica na svetu. I najbolje od svega, možete ga sami uzgajati.
Koji su uslovi potrebni za uspešnu kultivaciju?
Ovu biljku možete uzgajati u svojoj bašti tokom jeseni, pod uslovom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahteva lagano, dobro drenirano zemljište koje nije tvrdo.
Potrebno joj je sunčano mesto, ali najbolje uspeva samo u predelima koji su osunčani tokom cele godine. Ova biljka cveta od septembra do kraja novembra, što je najbolje vreme za branje cveća. Tučkovi su deo cveta koji sadrži začin. Po 3 tučka svakog cveta beru se kleštima.
Svaki tučak na vrhu ima 3 izdanka koji posle sušenja daju začin. Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite cvetne mahune i položite ih na komad tkanine da se osuše na senovitom mestu. Cvetne plodove treba brati u zoru, pre nego što cvetovi procvetaju, kako bi se sačuvali miris, ukus i svojstva šafrana.
Proces sušenja začina: Uključite rernu i zagrejte je na temperaturi od 50 stepeni, pa stavite začin dvadesetak minuta da dobije pikantan, oštar ukus. Za izraženiji ukus stavite u rernu na pola sata na temperaturi od 30 stepeni. Čuvajte na čistom, suvom i tamnom mestu 2-3 meseca pre jela, piše Jutarnji.hr.

1 kilogram košta više od milion dinara: Evo kako sami da uzgojite najskuplji začin na svetu
Šafran je najskuplja namirnica na svetu

Razlog zbog kojeg vam listovi žute i opadaju: Kada je pravo vreme za zalivanje cveća tokom vrelih dana?
Iako svi imaju dobru nameru, ipak neke vaše navike kod zalivanje cveće mogu loše uticati na njihovo zdravlje

Danas počinje PETROVSKI POST: Svi vernici moraju da se drže posebnih pravila prema OVOM RASPOREDU, a jedan običaj je NEIZOSTAVAN
Petrovski post počinje 16. juna i traje do 11. jula, vezan za praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Ujutru ili uveče: Ovo je najbolje vreme za košenje trave, jedino tako ćete imati najlepši travnjak
Kada je najbolje doba dana za košenje?

VEKOVIMA SE VERUJE DA ZOVA POMAŽE KOD OVIH 6 ZDRAVSTVENIH TEGOBA: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med!
Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.
Komentari(0)