ŠAFRAN JE NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU, A IMA GA U IZOBILJU NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI Cveta samo tri sedmice godišnje, a vreme mu je SAD

18:00

Turizam 0

Najskuplji začin na svetu je šafran – iz nekoliko razloga.

ŠAFRAN JE NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU, A IMA GA U IZOBILJU NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI Cveta samo tri sedmice godišnje, a vreme mu je SAD
Lepote Srbije/K.R.

Bere se u strogo određeno vreme, a za samo pola kilograma začina potrebno je oko 80 hiljada cvetova biljke! Iznad svega, cenu šafrana opravdava neverovatan broj lekovitih svojstava koje ima, tako da je pravo blago imati kod kuće ovaj skupoceni začin.

Medicinski stručnjaci širom sveta sve su više u potrazi za što bezbednijim načinom borbe protiv poremećaja raspoloženja. Jedan od popularnih prirodnih tretmana protiv depresije u svetu, a kod nas veoma retko, jeste šafran.

Na sreću, šafran možete pronaći i na Staroj planini, tačnije na putu za Midžor, na visini od 1500 m, pa sve dalje do Žarkove čuke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Trenutno je u cvatu, tako da možete uživati u prelepim predelima, ali i ubrati za kućne potrebe.

Američki psihijatri ga tretiraju jednako kao i najefikasnije antidepresive, samo što šafran ne pokazuje neželjene sporedne efekte.

Ovaj fascinantni začin koristi se za lečenje preko 4.000 godina i to za više od 90 bolesti.

Šafran se svrstava u najskuplje začine na svetu. Njegova cena kreće se u rasponu od 1.000 do 5.000 dolara po kilogramu. Cena se opravdava činjenicom da je potrebno oko 80.000 cvetova za blizu pola kilograma šafrana. Osim toga, ova biljka se prikuplja isključivo rukama i to u striktnom periodu od samo jedne do tri nedelje godišnje, što takođe utiče na vrtoglavu cenu.

Šafran kao prirodni antidepresiv

U tradicionalnoj persijskoj medicini šafran se koristi za depresiju. Nekoliko studija pokazalo je da šafran ublažava mnoga psihijatrijska stanja.

Iranski naučnici kažu da šafran može obavljati isti posao kao i mnogi antidepresivi. Dva jedinjenja u šafranu – safranal i krocin – obezbeđuju balans nivoa nekoliko moždanih supstanci koje podstiču i stabilizuje raspoloženje. Ova jedinjenja se ispoljavaju kao antidepresanti, jer balansiraju nivo dopamina, norepinefrina i serotonina.

Kineski stručnjaci zaključili su da je krocin aktivna supstanca i da je treba smatrati novom važnom materijom koja može biti korisna u lečenju depresije.

Do sada je u svetskim razmerama ukupno 14 naučnih studija ispitivalo osobine šafrana kao antidepresiva i sve su pokazale da u ovom začinu postoji pozitivan efekat u tretiranju anksioznosti i depresije.

ŠAFRAN JE NAJSKUPLJI ZAČIN NA SVETU, A IMA GA U IZOBILJU NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI Cveta samo tri sedmice godišnje, a vreme mu je SAD Lepote Srbije/K.R.

U jednoj studiji, istraživači su proučavali 40 ljudi sa blagim do umerenim depresivnim raspoloženjem. Oni su podeljeni u dve grupe – jednima je davan šafran (15mg, 2 puta dnevno), a drugima jedan isti medikament. Kao rezultat toga, posle dva meseca se šafran pokazao jednako efikasnim kao i lek koji je koristila druga grupa.

Osim toga što se šafran protiv depresije može jednako koristiti kao i lek, studije ukazuju na to da ovaj začin može ublažiti simptome anksioznosti, predmenstrualnog sindroma, seksualne disfunkcije, neplodnosti…

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading