MESTO POČINKA NAŠIH HEROJA Deda Đorđe dobio posebno priznanje

M. M.

11:30

Aktuelno 0

Čuvaru srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću nagrada "Majka Srbija" za izuzetan doprinos u jačanju veza sa dijasporom biće uručena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

MESTO POČINKA NAŠIH HEROJA Deda Đorđe dobio posebno priznanje
Printscreen

 

Đorđe je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a duboku starost provodi, kaže, srećan što je život proveo na Zejtinliku.

– Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju – kaže Mihailović.

Deda Đorđe, kako ga svi koji posete Srpsko vojničko groblje u Solunu oslovljavaju, kaže da ovde ljudi svakoga dana dolaze u potrazi za precima ili da bi se suočili sa istorijom.

– Od 21.000 ima 8.000 Srba. Imamo centralno mesto, najlepši spomenik i najinteresantnije, najviše posetilaca. Nema dana, ako nema Srba – navodi Mihailović.

U njegovim borama, ali i osmehu kao da je proživljen život gotovo 8.000 srpskih vojnika o čijoj hrabrosti Đorđe govori od kad zna za sebe, a često i kroz stihove Vojislava Ilića mlađeg.

– Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba. Znaj, ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjega doba – priča Mihailović.

I tako već 60 godina, duboko verujući da Solunci nisu dali živote uzalud.

Pomoć prijatelja

PRIMER PRAVOG PRIJATELJA Za pomoć oboleloj prijateljici rešio je da se odrekne najdražih stvari

Aktuelno

19:00

16 jun, 2024

Priboj – Da se tek u teškoj situaciji najbolji prijatelji prepoznaju pokazuje i primer koji stiže iz Priboja. Naime, Ani Spajić (36) prošle godine dijagnostifikovan je karcinom limfnim žlezda, a jedina nada za ovu mladu ženu jeste preskupo lečenje u Nemačkoj i potrebno je skupiti čak 300.000 evra. Njen najbolji prijatelj takođe iz Proboja, Nemanja Minić, nije ni mogao a ni želeo da sedi skrštenih ruku i odmah je rešio da koliko je u njegovoj moći pomogne drugarici.

Komentari(0)

Loading