S PRAVOM SE ZOVE SRPSKI SIBIR Jutros je u ovom delu Srbije izmerena temperatura od minus 2.5 stepena

18:00

Aktuelno 0

Leto je za ovu godinu odbrojilo svoje minute i sate na Pešterskoj visoravni.

Pešterska visoravan
Foto: Rina

Pešterska visoravan – najveća visoravan na Balkanskom poluostrva i jedna od najvećih u Evropi, poslednjih godina je postala pravi hit među ljubiteljima turizma, novih neistraženih predela i netaknutih, ničim narušenih prirodnih lepota. Sa nadmorskom visinom od 1150 metara i površinom od 63 kvadratna kilometra ona predstavlja jedinstvenu, očaravajuću, ni sa čim uporedivu prirodnu oazu u srcu Evrope. 

Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešter je poznat i kao balkanski Sibir, a zbog nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, u nekim studijama su ga prozvali i balkanski Tibet.

Leto je za ovu godinu odbrojilo svoje minute i sate, ali ovog poslednjeg letnjeg dana na teritoriji Pešterske visoravni osvanulo je, možemo slobodno reći, pravo zimsko jutro. Naime u selu Karajukića bunari izmerena je temperatura od minus 2.5 stepena.

- Jutra su ovde izrazito hladna i nije nas iznenadila ova temperatura. Mi smo se zimu već spremili, navikli smo mi da termometar pokaže duboki minus. Ali, bez obzira na sve te surove uslove život u našem selu ne bismo menjali ni za kakva svetla velegrada, kažu za RINU meštani sela Karajukića bunari.

Inače, ovo selo je poznato kao najledenija tačka Srbije i kao jedna od najledenijih tački u čitavom regionu, jer je 2006. godine bila drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih - 39,5, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

Meštani se mahom bave stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu u Karajukića bunari pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece. Ono što je za svaku pohvalu jeste da su uprkos surovim uslovima skoro uvek redovni na nastavi.

Komentari(0)

Loading