OMILJENA HRANA NIKOLE TESLE Naš naučnik je ovo obožavao!

Izvor: Alo.rs

21:00

Zanimljivosti 0

Na sajtu Tesla Universe pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle“).

Nikola Tesla
Shutterstock

Ovde se nalazi i njegov dnevni meni koji je, kako Tesla Universe navodi, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.

Jelovnik Nikole Tesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.

Stabljike celera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.

Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.

Celer snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnih naslaga.

Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.

Recept za supu od celera:

Sastojci:

1 crni luk

maslinovo ulje

5 stabljika (listova) celera

kašika peršuna

2 čena belog luka

so, biber

Priprema:

Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode.

Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun.

Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali. Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka.

Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu masu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer, so, biber, pa izmešajte. Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode.

U supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.

Prijatno!

( Alo.rs/S.Ć. )

Ramonda

Ramonda serbica – čudesni cvet koji vaskrsava

Zanimljivosti

16:00

14 septembar, 2025

Na stenama juga i istoka Srbije raste cvet koji je postao više od biljke. Ramonda, poznata kao „cvet feniks“, ima moć da oživi i kada se potpuno osuši, pa nije slučajno što je povezana sa najtežim trenucima i vaskrsnućem srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Shutterstock/paulista

Kako su naši stari gledali u Mesec da predvide budućnost

Zanimljivosti

20:00

13 septembar, 2025

Mesec je oduvek bio izvor nadahnuća, tajni i verovanja. Srpski narod je kroz vekove pratio njegove mene i na osnovu njih predviđao vreme, rod useva, zdravlje i sudbinu. Iako danas vreme proričemo uz pomoć prognoza i satelita, stara narodna znanja o Mesecu i dalje se prepričavaju i pamte.

Komentari(0)

Loading