OMILJENA HRANA NIKOLE TESLE Naš naučnik je ovo obožavao!
Na sajtu Tesla Universe pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle“).
Ovde se nalazi i njegov dnevni meni koji je, kako Tesla Universe navodi, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.
Jelovnik Nikole Tesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.
Stabljike celera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.
Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.
Celer snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnih naslaga.
Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.
Recept za supu od celera:
Sastojci:
1 crni luk
maslinovo ulje
5 stabljika (listova) celera
kašika peršuna
2 čena belog luka
so, biber
Priprema:
Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode.
Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun.
Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali. Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka.
Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu masu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer, so, biber, pa izmešajte. Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode.
U supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.
Prijatno!
( Alo.rs/S.Ć. )
NAPRAVITE SAMI Prelepa mirisna ETERIČNA ULJA iz domaće radinosti
Za sve vas koji volite projekte koje same možete da napravite kod kuće, ovaj će vam se posebno dopasti.
Život Čiča Dražine žene frapira, 1 noć sve preokrenula: Ovako muža ispratila u smrt, preživela pakao i skončala sramno
Žena Draže Mihailovića izdržala je na svojim leđima stvari koje je teško i zamisliti, kao da je snašla sva nesreća ovog sveta.
HOĆETE DA VAM SIN IMA PRAVO SRPSKO IME Simbolika imena je jako važna, zato su baš OVA nosili NAJSNAŽNIJI SRBI!
Ako je istinita ona latinska izreka da je ime znak, onda obratite pažnju koje ime ćete dati svom detetu.
OVAJ SRPSKI GRAD SU ZVALI MALI PARIZ Nećete verovati koliko je kafana imao još u doba Obrenovića
Zahvaljujući naprednim shvatanjima obor-kneza Jevrema Obrenovića, Šabac se tokom 19. veka razvija u veoma naprednu varoš. U priči koja sledi saznaćete zašto se ovaj grad naziva „Mali Pariz“
Svadbena SUJEVERJA i PREDZNACI: Šta donosi LOŠU sreću, a ovo otkriva da će partner biti NEVERAN
Svadbena sujeverja, iako ih većina nas ne shvata ozbiljno, često se dešavaju da pre venčanja počnu da dobijaju sasvim drugo značenje. Svaki par koji namerava da se venča nada se da će njihova veza biti trajna i uspešna. Neki ljudi veruju da je za sreću potrebna mala pomoć, zbog čega obraćaju pažnju na razna sujeverja i predznake vezane za venčanje .
Komentari(0)