OMILJENA HRANA NIKOLE TESLE Naš naučnik je ovo obožavao!
Na sajtu Tesla Universe pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle“).

Ovde se nalazi i njegov dnevni meni koji je, kako Tesla Universe navodi, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.
Jelovnik Nikole Tesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.
Stabljike celera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.
Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.
Celer snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnih naslaga.
Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.
Recept za supu od celera:
Sastojci:
1 crni luk
maslinovo ulje
5 stabljika (listova) celera
kašika peršuna
2 čena belog luka
so, biber
Priprema:
Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode.
Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun.
Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali. Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka.
Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu masu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer, so, biber, pa izmešajte. Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode.
U supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.
Prijatno!
( Alo.rs/S.Ć. )

Lidija Vukićević 1 stvar nikad ne drži na trpezi za Uskrs, po hrišćanstvu to je simbol zla: A verovanje kaže da donosi nesreću u kuću i označava bol
Lidija Vukićević vlro je posvećena pripremama za Vaskrs, te otkriva kako proslavlja najradosniji hrišćanski praznik u svom domu.

Naše bake i deke nikad nisu sadili smokvu blizu kuće: Razlog će vas šokirati - ovo drvo nikako nije poželjno
Bez obzira na to koju nameru imate pri sadnji drveća, važno je da se prethodno posavetujete sa stručnjacima.

Noga ovih ljudi ne sme da kroči na Ostrog: Ova pravila ni za živu glavu ne treba kršiti
Poseta ovom manastiru, smeštenom visoko u steni, nije klasično putovanje, već predstavlja duhovnu avanturu, a za svakog vernika, to je pravo hodočašće.

Milica je sa 20 godina abortirala i nikom ništa nije rekla: A onda joj se jednog dana javio Sveti Vasilije Ostroški, posle toga nikad više nije bila ista
Milica je doživela pravo čudo na Ostrogu, posle toga više nikad nije bila ista

Otac Srpkinje počinio strašan greh, ona pitala popa da li se gresi prenose na pokolenja: Evo do kog kolena se nasleđuje
"Silno me interesuje koliko mi, kao potomci svojih upokojenih srodnika snosimo odgovornost za njihov greh?", ovim rečima se srpskom svešteniku obratila jedna žena. Ona je detaljno objasnila kakav greh je počinio njen otac i plaši se da li i do kog kolena posledice greha trpi potomstvo.
Komentari(0)