GDE JE SADA AUTOBUS IZ FILMA "KO TO TAMO PEVA"? Originalno vozilo još uvek postoji, Srbija želi da ga kupi, ali se pitaju i Hrvati

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Dugo se nije znalo kakva je sudbina zadesila ovo prepoznatljivo vozilo sa natpisom "Krstić i sin", poslednjih godina pojavilo se nekoliko replika, ali ni jedna od njih nije originalni Mercedesov autobus iz četrdesetih godina.

GDE JE SADA AUTOBUS IZ FILMA "KO TO TAMO PEVA"? Originalno vozilo još uvek postoji, Srbija želi da ga kupi, ali se pitaju i Hrvati
Printscreen/Youtube

 

Autobus iz kultnog filma “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, po scenariju Dušana Kovačevića jedan je od najupečatljivijih rekvizita iz istorije jugoslovenske kinematografije.

Dugo se nije znalo kakva je sudbina zadesila ovo prepoznatljivo vozilo sa natpisom "Krstić i sin", poslednjih godina pojavilo se nekoliko replika, ali ni jedna od njih nije originalni Mercedesov autobus iz četrdesetih godina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zatim se saznalo da se original, logično, nalazi u prostorima zagrebačkog Jadran filma, ali da je u lošem stanju i da se planira restauracija i vraćanja u stanje, u kakvom je bio za vreme snimanja 1980. godine, ali i da bude funkcionalan za vožnju kako bi mogao da ide na turneju po regionu. Međutim od tada je prošlo osam godina, a slavno vozilo još nije na putu.

Kako ističu iz Jadran filma reč je o ozbiljnom ulaganju, a pre nekoliko godina započetu restauraciju autobusa "zaustavila je propast jedne velike hrvatske korporacije koja je trebala biti sponzor” te da su ostvarili odnose sa nekoliko drugih sponzora, ali da za sada ceo posao planiraju da urade sami.

- Naša želja koja je značajno usporila obnovu jeste da autobus učinimo mehanički prihvatljivim i tehnički potpuno ispravnim, odnosno da bude u voznom stanju. Moramo ga ostaviti vizuelno originalnim, ali tehnički ispravnim da se može voziti kao registrirovani autobus. To znači više tehničkih, naizgled nevidljivih prepravki, na primer, zameniti stari kočioni sistem sa ‘sajlama’ danas prihvatljivim sistemom - kaže predsednik Uprave Jadran filma Vinko Grubišić.

– Postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za restauracju, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika firma koja posluje u Hrvatskoj i susednim zemljama – navodi Grubišić.

GDE JE SADA AUTOBUS IZ FILMA Printscreen/Youtube
 

On ističe i da za autobus često dobija pozive onih koji žele da ga kupe ili iznajme, te da su stigle i četiri ponude iz Srbije, ali odgovara da autobus nije na prodaju.

- Ovaj autobus će zaista voziti po putevima bivše Jugoslavije. Zaista će tu biti i neki Miško koji će nas voziti vezanih očiju. Uostalom, to nam ionako rade - zaključio je Grubišić.

Osposobljavanje autobusa značajno je usporila i pandemija korona virusa, zemljotres i oluja koji su poharali Zagreb i Dubravu, deo grada gde se nalazi jadran film, pa su rokovi pomereni za godinu dana, piše Hina.

Kako najavljuju iz Jadran filma, pored novog kočionog sistema ugradiće novi motor, novu opremu ali poštujući originalni spoljašnji izgled. To znači da će biti originalna boja autobusa, natpis ”Krstić i sin”, ali i dimnjak i rupe na krovu autobusa od sačme ispaljene iz puške lovca kojga je filmski oživeo Taško Načić, peć bubnjaru i improviovani roštilj kojim su vešto rukovali vozač Pavle Vuisić i njegov Miško, Aleksandar Berček, te drvene stolce na kojima su sedili filmski likovi koje su oživjeli Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Slavko Štimac, Neda Arnerić....

Kako ističu u Jadran filmu, reč je o autobusu mercedes-benzu O 3500 koji se proizvodio od 1949. i koji, suprotno ustaljeniom mišljenju, nije bio model koji se mogao voziti po srpskim putevima uoči izbijanja Drugog svetskog rata i bombardovanja Beograda, piše Hina.

Ruskinja živela 9 meseci u Beogradu pa pobrojala šta joj je sve smeta kod Srba: "Hrana je užasna, sve u prodavnicama je upitno i po MENTALITETU UOPŠTE NISMO ISTI!"

Ruskinja živela 9 meseci u Beogradu pa pobrojala šta joj je sve smeta kod Srba: "Hrana je užasna, sve u prodavnicama je upitno i po MENTALITETU UOPŠTE NISMO ISTI!"

Zanimljivosti

18:00

28 februar, 2024

Jedna Ruskinja je na Telegram kanalu po stavkama opisala šta joj se posle devet meseci života u Srbiji nije dopalo ovde. Ona je istakla da su to stvari zbog kojih je njoj život ovde bio jako težak i to sve podleila u grupa sa više od 40.000 ljuda u kojoj su mahom njeni zemljaci, ali ipak, mnogi Rusi se nisu složili sa njenim stavom.

satelit

Luča leti u svemir: Prvi crnogorski satelit biće lansiran sa kosmodroma u Rusiji i doneće podatke značajne za čovečanstvo, mladi inovatori nadmašili sva očekivanja

Zanimljivosti

13:00

28 februar, 2024

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni medju prvima u regionu osmislili satelit koji će poleteti u svemir, a kom su dali ime "Luča". Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research mladi inovatori su uspešno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading