TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Turci postaviše na kulu zvonaru nad kapijom svoj polumesec sa zvezdom, kao znak poturčenja

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Manastir Visoki Dečani

Po zauzeću Srbije, Turci su mnoge srpske crkve pretvorili u svoje džamije, pa su to hteli da učine i sa dečanskom manastirskom crkvom. Za ovu svrhu dovedena je u Dečane silna turska vojska i mnogo njihovih verskih velikodostojnika sa njihovim poglavarom, da bi taj čin bio što svečaniji.

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Turska vojska čuva Dečane, oko 1904. godine
 

Da ovo ne bi izazvalo bunu okolnih Srba, Turci su rasporedili svoju vojsku oko manastira i doneli dosta municije, koju su smestili u kulu zvonaru na velikoj kapiji. Glavni vojskovođa sa doglavnicima smesti se u najbolje odaje konaka i onda pozva igumana i monahe i predloži im da se poturče ili u protivnom da odmah napuste manastir.

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Dečanski monah i gost sa turskim oficirom i albanskim stražarima-vojvodama
 

Pošto su odbili da se poturče, iguman i bratija molili su, preklinjali, plakali, obećavali zlato, samo da Turci ostave manastir na miru, ali ništa nije pomoglo. Turci ih isteraše iz manastira i oni se povukoše u isposnice u klisuri više manastira. Čim su došli, Turci postaviše na kulu zvonaru nad kapijom svoj polumesec sa zvezdom, kao znak poturčenja. To su hteli da stave i na crkveno kube, ali zbog velike visine bez skele to nisu mogli odmah učiniti, pa su ostavili za docnije. Po isterivanju kaluđera, ostao je u manastiru samo još Sveti kralj, u ćivotu, na koga Turci nisu računali.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Grifon, figura lava

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po dogovoru među Turcima, obred pretvaranja crkve u džamiju imao se započeti pred glavnim ulazom u crkvu. Ceo prostor ispred crkve zastrt je ćilimima. U sredini, na počasnim mestima, nalazili su se zapovednik vojske Tatarin i ostali velikodostojnici. Za glavnog verskog starešinu određeno je mesto pred glavnim vratima sa južne strane.

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Kloster Dečani
 

Кada su trube i talambasi oglasili početak svečanosti, vojska spolja radosno jurnu unutra i ispuni sav prostor oko crkve. Tada verski starešina poče da klanja na svom mestu. Ali u tom času zemlja se zatrese i figura lava stražara sa južne strane pored prozora Svetog Georgija otkinu se, pade na glavu verskog starešine i razmrska je. Njegova krv i mozak poprskaše sve velikodostojnike oko njega. Istovremeno prepuknu svod paperte, polomiše se mermerne ploče među grobovima Svetog kralja i Svete Jelene i izbi čudan plamen, koji momentalno obavi crkvu iznutra i spolja i opali Turke koji su stajali uza zid crkveni.

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) ilustracija T.T./Shutterstock
 

Ovim zbivanjima pridruži se i strašna oluja sa provalom oblaka, munjama i gromovima. Jedan grom udari u polumesec na kuli, zapali municiju u njoj i kula se uz strašnu eksploziju sruši. Sa kulom se sruši i kraljeva palata.

Od provale oblaka Bistrica nadođe od brda do brda, i zajedno sa vodom koja se sjuri niz brdo više manastira, preplavi manastirsku portu i odnese sve što joj se nađe na putu. U toj katastrofi, prema sačuvanom predanju, nastradalo je mnoštvo Turaka, a vojskovođa Tatarin se spasao čudnim slučajem sa ostatkom vojske, koja se nalazila podalje od manastira. Ali i on je platio glavom, kada je bežeći iz Dečana ulazio u Peć, gde ga je po predanju ubio kapetan Leka Dukađinac, iz osvete zbog njegove namere da dečansku crkvu pretvori u džamiju. Turci su ga proglasili za svoga „sveca“, stavili mu na grob ploču sa natpisom, ozidali mu turbe i palili kandilo na njegovom grobu.

TURCI NA OVO NISU RAČUNALI! Kako su stradali u pokušaju da od Dečana naprave džamiju? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Groblje u manastiru Visoki Dečani
 

Spomenik sa natpisom uništen je prilikom oslobođenja ovih krajeva 1912. godine, a turbe se srušilo 1926. godine.

Manastir Visoki Dečani je počeo da zida kralj Stefan Uroš III 1327, a nakon Stefanove smrti 1331. gradnju je nastavio njegov sin Dušan i Dečani su završeni 1335. godine.

Visoki Dečani, trodelni dokumentarni TV film serijala „Svedoci vekova“ snimljen je 1989. godine prema scenariju Dr Gordane Babić i Petra Savkovića u režiji Dragoslava Bokana, muziku je komponovao Zoran Hristić, u produkciji RTB-a.


Manastir Visoki Dečani na mapi:

 

 

Izvor: serbiantimes, vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO: 

Komentari(0)

Loading