POSLEDNJI DANI SLAVNOG VOJVODE “Opšta je situacija dobra. Oni se povlače…”

M. M.

12:30

Zanimljivosti 0

Na današnji dan preminuo je jedan od naših najvećih vojskovođa.

POSLEDNJI DANI SLAVNOG VOJVODE “Opšta je situacija dobra. Oni se povlače…”
Printscreen

Čovek koji je još za života ušao u legendu, a njegovi vojni uspesi su se proučavali širom sveta, preminuo je od teške bolesti pre više od 100 godina.

Posle kraja rata Živojin Mišić je postavljen za prvog načelnika Glavnog generalštaba vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Bilo je to početkom maja 1920. ali, nažalost, zdravlje nije dozvolilo da se vojvoda tu duže zadrži.

Nakon nekog vremena upućen je na lečenje u Pariz, ali nakon što je utvrđeno da se za njega ne može puno učiniti ostao je u Beogradu. Poslednje dane je proveo u Vračarskom sanatorijumu. Četrnaest meseci se borio sa bolešću okružen najboljom mogućom negom i pažnjom u prvom redu, medicinskog osoblja.

Posldnji trenuci i reči velikog vojvode:

- Kada je jutros, oko četiri časa, nastupila poslednja kriza i kada se videlo da je smrt već tu, vojvoda je u nekoliko mahova uzviknuo: “Oh, kukavcu meni!” To su možda bile misli na porodicu koju, siromah, ostavlja sirotu i nezbrinutu. Oko pola šest časova, vojvoda se obneznanio izgovarajući poslednje reči: “Opšta je situacija dobra. Oni se povlače…” Trenutak docnije nastupila je smrt - navela je tadašnja “Politika”.

Komentari(0)

Loading