Najmanja crkva na svetu nalazi se u Srbiji: Čudesna Marinica, najlepši biser planine Golije (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Zbog svoje neobične veličine, rasprostranjeno je i verovanje da je Marinica sa neba sletela na Goliju

crkva svete marine
Printscreen/Youtube

Nadomak Novog Pazara, sakrivena u bespuću na obroncima planine Golije u selu Dojinoviće, nalazi se crkva Svete Marine, poznata i pod imenom Marinica.

Ono što je izdvaja od drugih crkvenih zdanja širom Srbije svakako je njena veličina - mnogi je smatraju najmanjom crkvom na Balkanu, a možda čak i u svetu!

Naime, u crkvu Svete mučenice Marine može da stane samo troje ljudi! Zbog svoje neobične veličine, rasprostranjeno je i verovanje da je Marinica sa neba sletela na Goliju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dimenzije zdanja su 4,02 x 2,62 metra, a visoka je samo 180 centimetra. Od ulaznih vrata do oltara razdaljina je svega 1,5 metar, vrata su vrlo niska i uska, pa i kada tih troje ljudi koji uđe unutra istovremeno, zapravo je velika gužva i jedva da mogu da se okrenu. Unutra se nalazi jedan mali prozor, a dominiraju ornamenti i mozaici.

crkva svete marine Printscreen/Youtube
 

Crkva Svete Marine nalazi se na samom vrhu jednog od uzvišenja, u potpunosti izgrađena od kamena i stavljena je pod zaštitu države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pripada spomeničkoji celini Sopoćanske okoline, a rustične freske koje se nalaze unutar Marinice smatraju se vrlo dragocenim i retkim.

Ne zna se kada je tačno Marinica izgrađena i ko je njen ktitor, ali se pretpostavlja da potiče iz prve polovine 17. veka.

terzića avlija

Kljove mamuta iz Save čuvaju se u ovom srpskom selu: Saša od svog domaćinstva u Zlakusi napravio jedinstven muzej i mali raj, obilaze ga naši đaci ali i Indonežani i Japanci

Turizam

10:00

25 jun, 2024

Ljubav prema selu, otadžbini i istoriji porodica Drndarević iz živopisnog sela Zlakusa kod Užica je spojila u jedno. Na taj način u jedno su spojili i ljubav i posao, jer se u njihovom etno-domaćinstvu u ovom selu nalazi prava riznica kulturno-istorijskog blaga. U nadaleko čuvenoj Terzića avliji u muzeju smestila se bogata zbirka eksponata počevši od Rimskog cartsva, preko vremena turske vladavine pa kneževine i kraljevine Srbije, sve do poslednje Jugoslavije.

Komentari(0)

Loading