Skriveni dragulji naše zemlje: Vodopadi koji će vas ostaviti bez daha FOTO

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Vodopadi u Srbiji su omiljena destinacija mnogih zaljubljenika u prirodu. Neki su skriveni, pa je put do njih posebna avantura. Neki se nalaze u vašoj blizini, a neki su skriveni u najlepše delove naše zemlje. Ipak, vredi posetiti svaki od njih, zato ih obavezno uvrstite u svoje planove.

Skriveni dragulji naše zemlje: Vodopadi koji će vas ostaviti bez daha FOTO
Shutterstock

Srbija ima 80 vodopada, od čega je čak trećina smeštena u istočnoj Srbiji, među predivne predele Stare planine. Svaki od njih će vas očarati svojom grandioznošću, i ostaviće takav utisak na vas da ćete uvek želeti da im se ponovo vratite.

Svaki od ovih 80 vodopada se izdvaja po nečemu. Ipak, neki malo više od drugih.

Koja to mesta, odnosno, koji su to vodopati koje morate odmah staviti na spisak svojih želja?

Vodopad Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar.

Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije.

Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @scenery__hunter

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka smatra se jednim od najlepših u Srbiji, a nalazi se na samo 5 km od Sokobanje. Jedan je od najposećenijih vodopada u Srbiji.

Najbolje ga je posetiti krajem zime, s početka proleća, kada je nabogatiji vodom, i zbog toga što se može dogoditi da, ako do njega odete u leto, nećete ga ni videti, jer presuši. Prostor oko vodopada je uređen kao izletište, sa klupama i stolovima za odmor i obaveznim mestom za roštiljanje.

Gostiljski vodopad

U neposrednoj blizini Zlatibora, opkoljen bogatom bukovom i borovom šumom, nalazi se Gostiljski vodopad.

Na Gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice.

Lisine

Zbog izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države.

Nalazi se u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

Slapovi Sopotnice

Vodopadi na Sopotnici su najbogatiji vodom, ali se reka raspršila na sve strane i stvorila bezbroj manjih vodopada, kaskada, u više nivoa, pa se ovo mesto zove i Slapovi Sopotnice. Ovaj spomenik prirode nalazi se u selu Sopotnica, 20 km od Prijepolja, na padinama planine Jadovnik.

(b92)

@lepotesrbijee Iako ovaj vodopad ne pripada listi najviših vodopada u Srbiji, nezvanično nosi titulu najlepšeg ☺️ #lepotesrbije #srbija #prirodnelepotesrbije #vodopad #vodopadtupavica #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy ♬ original sound - LepoteSrbije
zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading