Svetinja u centru Srbije: Živopisni manastir u kojem je sahranjen i srpski komandant (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Živopisno i ušuškano u brdima Rujevica, Visibaba i Bogosavljevica, ispresecano brzom Dračkom rekom selo Drača prava je slika i prilika lepe Srbije. Na njegovoj teritoriji nalazi se i precizno određena tačka koja se smatra za geografski centar naše zemlje.

manastir Drača
rina

Selo Drača smešteno je na 352 metra nadmorske visine, ima poštu, Dom kulture.. ali, ono što je pravi dragulj ovog mesta jeste manastir Drača podignut krajem 13. veka.

"Prema predanju ovde je prvobitno postojao srednjovekovni manastir u kome je živeo i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov. Tokom 18. i 19. veka manastir je bio značajan duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. U vreme Kočine krajine monasi Drače bili su na strani Austrije, pa se i sam Koča Anđelković u njemu jedno vreme krio, zbog čega je manastir teško stradao", kažu za RINU meštani.

U crkvenoj porti manastira sahranjen je Jovan Dimitrijević Dobrača, komandant srpske vojske u bici na Ljubiću, a u ovoj svetinji i dan danas čuvaju veoma stare ikone.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

manastir Drača rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Živopis manastira Drača predstavlja neprocenjivu vrednost. Crkva je oslikana 1735. godine, što je zabeleženo u natpisu nad ulazom. U potpunosti sačuvane freske spadaju u red najboljih slikarskih ostvarenja iz prve polovine 18. veka u Srbiji i pripisuju se slikarima iz Moshopolja", dodaju meštani.

Ova svetinja danas je na mapi brojnih putnika namernika, verujućeg naroda koji žele da uživaju u samom srcu Srbije u duhovnom miru i tišini.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading