PEĆINA SRPSKOG ROBIN HUDA Rajko, po kome je dobila ime, i pop Martin su pljačkali turske karavane, a blago skrivali ovde

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Uzimali blago i deo delili sirotinji, a deo bi krili u pećini.

PEĆINA SRPSKOG ROBIN HUDA Rajko, po kome je dobila ime, i pop Martin su pljačkali turske karavane, a blago skrivali ovde
WIKIMEDIA COMMONS/Sawa

U istočnoj Srbiji, na oko 2 km od Majdanpeka, nalazi se jedna od najlepših i najinteresantnijih pećina u Srbiji - Rajkova pećina. Ime je dobila po Rajku Vojvodi koji je, prema pretpostavkama, živeo u 17. veku.

Prema predanju, on je sa svojim prijateljem pop Martinom pljačkao turske karavane, a blago skrivao upravo u ovoj pećini. Zahvaljujući pop Martinu koji je živeo u "nekom selu blizu Beograda" i dojavama koje mu je slao u torbama sa orasima, Rajko je uvek znao kad tačno polaze turski brodovi, pa bi im zajedno sa svojim hajducima postavljao zasedu kod Boljetina, na mestu gde su zbog virova brodovi morali da plove uz samu obalu.

PEĆINA SRPSKOG ROBIN HUDA Rajko, po kome je dobila ime, i pop Martin su pljačkali turske karavane, a blago skrivali ovde WIKIMEDIA COMMONS/Sawa
 

Foto: WikimediaCommons/Sawa

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tu bi Turke likvidirali, a zatim uzimali blago i deo delili sirotinji, a deo bi Rajko krio u pećini. Kada je u pećini otkrivena stena na kojoj se, kako se priča, nalazila uklesana šaka sa četiri prsta (koliko ih je na ruci imao Rajkov jatak), pećina je proglašena hajdučkim trezorom,pa su i danas vidljivi tragovi onih koji su kopajući tražili skriveno blago.

Ukupna dužina Rajkove Pećine je 2304 metra, dok je za turiste dostupno 1410 metara. Kroz nju protiče Rajkova reka, ponornica koja se posle izlaza iz pećine spaja sa Paskovom rekom, tvoreći Mali Pek. Pećina se sastoji od dva horizonta, rečnog i suvog, i obiluje pećinskim nakitom različitih oblika.

PEĆINA SRPSKOG ROBIN HUDA Rajko, po kome je dobila ime, i pop Martin su pljačkali turske karavane, a blago skrivali ovde WIKIMEDIA COMMONS/Losmy992
 

Foto: WikimediaCommons/Losmy992

Prema rečima stručnjaka, njen snežnobeli kristalni kalcit najkvalitetniji je u Srbiji, a za nastanak svakog centimetra stalaktita, stalagmita i stubova bile potrebne stotine, pa i hiljade godina.

Ulazni deo pećine iz pravca sela Rajkova bio je nastanjen još u praistoriji, o čemu svedoči kameni čekić koji se čuva u arheološkoj zbirci Muzeja u Majdanpeku. Pećinu je prvi istražio najveći srpski geograf Jovan Cvijić 1894. godine, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina 20. veka, pod rukovodstvom dr Radenka Lazarevića.

Za turiste je otvorena 12. septembra 1975. godine, a ukoliko želite da je obiđete, to možete uraditi preko cele godine, a posete organizuje Turistička organizacije opštine Majdanpek.

Kako doći od Beograda do Rajkove pećine, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Turizam

11:00

13 jul, 2024

Osim prirodnih lečilišta banje se izdižu u sam vrh i zbog prirode koja ih okružuje ali i rekreativnih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima. Jedna banja iako još uvek nije iskoristila puni potencijal, na dobrom je putu da se uskoro izdigne na sam vrh u posećenosti, posebno po ceni smeštaja koje ne prelaze 2.000 dinara, radi se o Pribojskoj Banji.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading