OMILJENO MESTO ZA KUPANJE Krajkovačko jezero sve popularnije, a evo i kako izgleda (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Pored kupanja, Krajkovačko jezero sve popularnije i među kamperima

OMILJENO MESTO ZA KUPANJE Krajkovačko jezero sve popularnije, a evo i kako izgleda (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/Vladimir Timotijević/Omiljeno letnje izletište – KRAJKOVAČKO JEZERO

Krajkovačko jezero je veštačka akumulacija nastala 1986. godine izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci , levoj pritoci Južne Morave. Jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na oko dva i po kilometra severozapadno od sela Krajkovac, u opštini Merošina. U jezero se ulivaju Krajkovačka reka i Krivajski potok. Površina jezera je oko jedan kilometar kvadratni. Dugo je oko 1.600, a široko oko 600 metara.

 

 

Krajkovačko jezero i njegove osnovne karakteristike

Krajkovačko jezero smešteno je na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na nadmorskoj visini od oko 450 metara. Jezero pri punom vodostaju dostiže maksimalnu dužinu od 1600, a širinu od 600 metara. Procenjuje se da maksimalna dubina jezera dostiže 40 metara. Površina jezera se kreće oko jednog kilometra kvadratnog. Jezero ima oblik velikog, latiničnog slova L.

Printscreen/Youtube/Vladimir Timotijević/Omiljeno letnje izletište – KRAJKOVAČKO JEZERO
 

Jezero poseduje dve pritoke, a to su Krajkovačka reka i Krivajski potok. Voda je veoma čista, zahvaljujući tome što nijedna od ove dve pritoke ne teče kroz naseljeno mesto.

Jedina otoka jezera je Krakovačka reka, čiji se tok završava ulivanjem u Južnu Moravu. Čitav ovaj sliv pripada crnomorskom slivu.

 

 

Kupanje, kampovanje i ribolov na Krajkovačkom jezeru

Krajkovačko jezero predstavlja omiljeno mesto za kupanje stanovništva iz okolnih naselja.

Stanište je različitih vrsta ptica, riba i rakova, a u okolnim šumama ima i dosta divljači. Okruženo je hrastovom šumom, pa je vazduh ovde veoma čist. Na samom jezeru postoji uređena plaža, na kojoj se bezbedno mogu kupati posetioci svih uzrasta. Prosečna temperature vode, u letnjem periodu, se kreće oko 20 stepeni.

Printscreen/Youtube/Vladimir Timotijević/Omiljeno letnje izletište – KRAJKOVAČKO JEZERO
 

Pored kupanja, Krajkovačko jezero sve popularnije i među kamperima, a za izgradnju vikendica na njegovoj obali se traži mesto više. Svež vazduh, čista voda, guste netaknute šume i za sad još uvek ne prevelike gužve, predstavljaju ovo jezero idealnim mestom, na kojem možete odmoriti glavu i rešiti se svakodnevnih stresova. Osim svega navedenog, pored jezera se nalazi i veliki broj staza za pešačenje.

Jezero je nekada bilo poribljeno karifornijskom pastrmkom, koja je istrebljena nakon ispuštanja jezera 2007. godine. Trenutno je jezero bogato beovicom, sunčanicom, babuškom, potočnom mrenom i šaranom.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda Krajkovačko jezero iz vazduha:

Krajkovačko jezero na mapi:

Udaljeno je svega 2 i po kilometra od naselja Krajkovac i oko 27 kilometara od Niša. Na jezeru ne postoje uređena parking mesta, ali nećete imati problema sa parkiranjem uz put, koji do njega vodi.

 

 

Izvor: vikipedija, srbijapodlupom, vladimirtimotijevic

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading