NEBESKA SUZA KANULA NA SRPSKU PLANINU U izvorišnom delu Jastrebovačke reke skriveno je ovo velelepno prirodno bogatstvo Golije

J. K.

19:01

Turizam 0

Jezero Nebeska suza ili Okruglica jedno je od najlepših prirodnih bogatstava Golije.

NEBESKA SUZA KANULA NA SRPSKU PLANINU  U izvorišnom delu Jastrebovačke reke skriveno je ovo velelepno prirodno bogatstvo Golije
Printscreen

 

Jezero Okruglica nalazi 29 kilometara južno od Ivanjice. Smešteno je na putu Ivanjica – Međurečje – Kumanica – Bele vode. Zahvaljujući tome što čovek još uvek nije umešao prste u ovom delu Golije, do samog jezera se stiže malo teže, šetnjom kroz netaknutu prirodu.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na nadmorskoj visini od 1495 metara, u predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke smešteno je ovo velelepno prirodno bogatstvo Golije. Ono što ga čini posebnim jeste prirodni put kojim je nastalo, ali i njegova lepota, zbog koje su ga meštani nazvali Nebeskom suzom.

Printscreen
 

 

Jezero je nastalo 1977. godine, nakon jakog zemljotresa u Rumuniji. Zahvaljujući velikim potrestima, došlo je do propadanja i urušavanja zemljišta na Okruglici. Udubljene, koje je nastalo tom prilikom, vremenom je ispunjavala voda i tako je nastalo ovo mesto.

Jezero nema dotok vode iz potoka ili reka, tako da se pretpostavlja da poseduje izvor na samom dnu. Ovo mesto još uvek nije istraženo i za sada ne postoje konkretne informacije o njegovoj dubini, izvorima i tako dalje.

Jezero ima nepravilan oblik, sa ukupnom površinom od 500 metara kvadratnih. Nastalo je prirodnim putem i važi za najveće prirodno jezero u Moravičkom kraju. Drugi naziv sa Nebesku suzu je jezero Okruglica.

Okružuje ga netaknuta priroda. Ne postoji bilo kakav uticaj čoveka na ovo mesto, što jezercetu daje posebnu draž i lepotu.

Jezero Nebeska suza na mapi:

 

 

(Izvor: Srbija pod lupom)

 

 
 

Komentari(0)

Loading