JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI Netaknuta šuma koja je svedok pravog izgleda srpske prirode

M. M.

14:30 >> 11:35

Turizam 0

Vinatovača je prašuma u Srbiji, nalazi se u Istočnoj Srbiji u regionu Gornja Resava.

JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI Netaknuta šuma koja je svedok pravog izgleda srpske prirode
pixabay

Do Vinatovače se jako teško dolazi. Od Despotovca, preko Lisina makadamom 15 km do samog središta Kučajskih planina, a široj javnosti donedavno bilo je gotovo nepoznato da se u srcu Srbije krije prava bukova prašuma. Možda je baš iz tog razloga sačuvana.

Vinatovača je svojstvo prašume zaslužila time što 37 hektara šumske zemlje, na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara, ljudska ruka nije uređivala, sekla i pošumljavala od najstarijih vremena u kojima je ova šuma nastala.

Kroz Vinatovaču prolazi leva pritoka reka Resave - potok Vinatovac, a pojedina stabla su visine i do 40 metara, u prečniku oko metar, što znači da su u obimu nekoliko metara, drvne mase od 600 do 800 kubika, stara i preko 350 godina. Ovde možete naići na raznoliko biljno rastinje, a velika je verovatnoća da u toku šetnje budete zatečeni slobodom pitome divljači koja prolazi nedaleko od vas

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna dozvola za Zavoda za zaštitu prirode.

 

Komentari(0)

Loading