NI NA NEBU NI NA ZEMLJI Lepote narodnog graditeljstva

M. M.

10:13

Turizam 0

Čardaci su bili objekti na granicama, služili su za izviđanje i javljanje ukoliko bi bilo primećeno kretanje neprijateljske vojske.

NI NA NEBU NI NA ZEMLJI Lepote narodnog graditeljstva
Printscreen youtube

 

Iako je početak kakvog takvog slobodnijeg života u Srbiji nakon Drugog srpskog ustanka uslovio lakši život i razvoj graditeljstva među narodom, a sa tim i pojavu čardaka među objektima, čardaci su postojali i pre uspona narodnog graditeljstva.

Prvo šta su čardaci? Čardaci su objekti pravougaone osnove iznikli na 4 visoka stuba. U prizemnom delu mogu biti ozidani, dok bi deo na spratu najčešće bio izgrađen od drveta. Na spratu se nalazio i široki trem.

Printscreen wikipedia

Prvobitna namena čardaka je bila u vojnim poslovima Turaka. Čardaci su bili objekti na granicama, služili su za izviđanje i javljanje ukoliko bi bilo primećeno kretanje neprijateljske vojske. Posada čardaka nije bila mnogobrojna i najbolje opremljena, tako da nije predstavljala neku prepreku osvajačima.

U narodu do pojave čardaka dolazi nakon oslobađanja naroda od turskih nameta. Pošto nisu više bili u obavezi da rade za spahije i da daju velike namete Turcima, Srbi su mogli da se posvete razvoju svojih domaćinstava.

Printscreen wikipedia

Jedno domaćinstvo koje je funkcionisalo kao zadruga je podelilo zaduženja. Za svako posao postojao je objekat(mlekari, to su obori, to je brašnar, kasnije se pravila naravno štala za krupnu stoku, sitnu stoku). Tek nakon što bi se obezbedili ovi objekti gazda bi mogao da priušti izgradnju čardaka.

U narodu su čardaci bili prostorije za odmor i smeštaj gostiju. Veličina i stil izgradnje je zavisio od bogatstva domaćina i iskustva graditelja koji su ih podizali. Neki od tih primera narodnog graditeljstva stoje i dan danas kao svedoci nekadašnjih vremena, a najpoznatiji su: Gavrovića čardak u Pranjanima, čardak Igrutina Podgorca u Tavniku i čardak u selu Majdan.

Printscreen wikipedia

Komentari(0)

Loading