NA OVOM MESTU SU UZGAJANE NAJPLEMENITIJE SORTE KONJA Neposredno pre Drugog svetskog rata započet je uzgoj engleskih punokrvnih konja

M. M.

15:30

Turizam 0

Danas je Ergela jedno od najznačajnijih turističkih atrakcija Bačke Palanke.

NA OVOM MESTU SU UZGAJANE NAJPLEMENITIJE SORTE KONJA Neposredno pre Drugog svetskog rata započet je uzgoj engleskih punokrvnih konja

 

Ergela Karađorđevo nalazi se nedaleko od Bačke Palanke, a osnovana je 1885. Osnovala je Austougarska monarhija za uzgoj konja, a mesto za lokaciju same ergele je odabrano zbog idealnog zemljišta za formiranje kopita kod mladih konja i zato što je okolina dobra za uzgoj žitarica za prehranu grla.

Prvenstveno su dovodili mušku ždrebad iz Mađarske ergele Međohđeš (Mezchegues). Ovde su ždrebad odgajana do godinu dana, a zatim su ponovo vraćana u Mađarsku, gde su služila u vojne svrhe. Ergela je bila državno vlasništvo Austrougarske monarhije. Krčenjem hrastove šume i izgradnjom štala kao i nekoliko stambenih objekata 1901. godine započelo je naseljavanje ovog kompleksa. Naselje je dobilo naziv Čikoš Telep, odnosno Ždrebarsko naselje.

Godine 1924. godine, ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, osnovano je Državno lovno-šumsko dobro. Neposredno pre Drugog svetskog rata započet je uzgoj engleskih punokrvnih konja, sportskih grla koja se koriste za galopske trke. Odmah po završetku Drugog svetskog rata, već 1945. godine, obnovljen je rad ovog dobra u sastavu Vlade FNRJ, pod nazivom Lovno-šumsko poljoprivredno dobro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Live & Let Live (@ontheroadwego)

Karađorđevo je nakon Drugog svetskog rata bilo mesto okupljanja diplomatskih korova i poseta stanih izaslanika na najvišem nivou. U Karađorđevu je dosta vremena provodio i Josip Broz, u Ergeli i lovištima u njenoj okolini. Pored ostalih boravili su Leonid Brežnjev, Santijago Kariljo, princ Norodom Sihanuk i drugi svetski državnici.

Danas je Ergela jedno od najznačajnijih turističkih atrakcija Bačke Palanke. Posetioci mogu uživati u jahanju, vožnji fijakerom ili poseti Muzeju Ergele u kome se nalaze brojni ekpsponati iz duge istorije uzgoja konja. U sastavu Ergele nalazi se i hipodrom na kome se održavaju konjičke igre, a obnovljene tribine mogu da prime 500 posetilaca, dok se u toku manifestacija u ergeli okupi i više od 7 000 posetilaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vojvodina Travel (@vojvodina.travel)

U svojoj ponudi Ergela Karađorđevo nudi zanimljive turističke programe koji obuhvataju razne aktivnosti. Zbog prisustva retkih biljnih i životinjskih vrsta, jedan deo Karađorđeva je proglašen Specijalnim rezervatom prirode. Lovište Karađorđevo pruža mogućnost lova na jelena, divlju svinju, srneću divljač, muflona, fazana, zeca, divlju gusku i divlju patku.

Ergela Karađorđevo na karti:

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading