NAJSTARIJI STANOVNIK KAMENE GORE Svetinja za meštane, nepresušna inspiracija posetilaca iz svih krajeva sveta, ovekovečen i na filmu

M. M.

11:00

Turizam 0

Kako bor, tako se čuva i svaki pedalj ove visoravni na dvadesetak kilometara od Prijepolja, oaze za aktivan odmor.

NAJSTARIJI STANOVNIK KAMENE GORE Svetinja za meštane, nepresušna inspiracija posetilaca iz svih krajeva sveta, ovekovečen i na filmu
Shutterstock

 

Najstariji i najpoznatiji stanovnik Kamene Gore je viševekovni crni bor, bor-zapis.

„Bila Monika, bio Kusturica, kaže Kusturica – Kud sam god išô, ljepše mi nije bilo nego u Kamenoj Gori. Ja odem svakog praznika, pomolim se Bogu, poljubim bor i tu može biti da je nekad i crkva postojavala“, priča Jelka Cvijović iz Kamene Gore.

Čuva se svaka njegova grančica i šišarka, a kako bor, tako se čuva i svaki pedalj ove visoravni na dvadesetak kilometara od Prijepolja, oaze za aktivan odmor. U ponudi je komforan smeštaj u objektima koji čuvaju tradicionalni način gradnje, a sve traženiji su i kućeri, čobanske kuće.

„To je bukvalno osmišljeno tako da kućer bude spavaća soba, a priroda da je dnevni boravak i većina njih koji dolaze na Kamenu Goru upravo su željni ovog mira, tišine, svežeg vazduha i nenarušene prirode“, objašnjava Dragoljub Simović iz Kamene Gore.

Gora iznikla na kamenu po kojoj i dobi ime, ne čuva samo legende ispredane o Svetom boru. U njenim nedrima je i preko 100 izvora zdrave i pitke vode koji uglavnom nikada ne presušuju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Lakovic (@plavidon_87)

A od Kamene Gore, preko Lima, dah oduzima gorska čarobnica Sopotnica, reka za koju kažu da ne teče, nego pada sa preko hiljadu metara nadmorske visine, uz zaglušujići huk žureći ka Limu.

„Počeli su da dolaze i ne samo planinari nego i turisti koji su došli da tu provedu neki svoj odmor, vikend, produženi vikend“, ističe Slaviša Janjušević iz Sopotnice.

Osim sevdaha kraj slapova, u ponudi gostima su branje lekovitog bilja, sezonskih plodova, splavarenje Limom, izleti do manastira Davidovica i Mileševe, čiji Beli anđeo, sigurni su meštani, bdi nad, kako kažu, rudnikom lepote Sopotnice i Kamene Gore.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafting Lim (@rafting_lim)

Komentari(0)

Loading