Red kupusa, red mesa i nezaobilazna svinjska mast - već se krčkaju kazani u srcu Šumadije

Majstori ukrstili svoje varjače na Kupusijadi, čitavo selo miriše na tradicionalni specijalitet

kupusijada
rina

Jedno od najlepših i najpoznatijih srpskih sela, smešteno u srcu Šumadije ovog vikenda vrvi od posetilaca. Ove godine se u Mrčajevcima održava jubilarna 20. po redu Kupusijada. Svoje varjače naoštrili su brojni takmičari, a svi žele da se ovenčaju laskavom titulom i da budu najbolji majstori u spremanju tradicionanog srpskog specijaliteta, svadbarskog kupusa.

- Kupus se uveliko krčka, osnova se zna.. to je red kupusa, red mesa, ali ono što je tajna dobrog svadbarskg kupusa jeste zapravo svinjska mast. Što se tiče začina stavljamo alevu papriku, biber u zrnu i kao što naše domažice znaju - lovorov list. Mi koristimo sve domaće proizvode, koji su uzgajani na plodnom moravskom tlu, rekao je za RINU Nebojša Raketić, jedan od takmičara.

kupusijada rina
 

Manifestacija koja živi dve decenije i koja iz godine u godinu okuplja na hiljade posetilaca, prolsavila je ovo šumadisjko selo. Mnogi ovde dođu da uživaju u dobrom zalogaju, ali i bogatom kulturno-zabavnom programu.

kupusijada rina
 

- Pored tradicionalnog takmičenja u kuvanju kupusa gde se takmičari bore za zlatni, srebrni i bronzani lonac.Takođe, nas očekuje Obernovanje i bogat program, odnosno nastupi Kulturno umetničkih društava iz čitave zemlje. Ove godine nastupiće i gosti iz Rumunije, a danas i u nedelju očekuju nas nastupi estraddnih umetnika Radiše Uroševića i Goce Lazarević uz pratnju velikog narodnog orkestra maestra Vlada Panovića”, rekla je Dragana Polovina ispred TO Čačak.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading