Red kupusa, red mesa i nezaobilazna svinjska mast - već se krčkaju kazani u srcu Šumadije
Majstori ukrstili svoje varjače na Kupusijadi, čitavo selo miriše na tradicionalni specijalitet
Jedno od najlepših i najpoznatijih srpskih sela, smešteno u srcu Šumadije ovog vikenda vrvi od posetilaca. Ove godine se u Mrčajevcima održava jubilarna 20. po redu Kupusijada. Svoje varjače naoštrili su brojni takmičari, a svi žele da se ovenčaju laskavom titulom i da budu najbolji majstori u spremanju tradicionanog srpskog specijaliteta, svadbarskog kupusa.
- Kupus se uveliko krčka, osnova se zna.. to je red kupusa, red mesa, ali ono što je tajna dobrog svadbarskg kupusa jeste zapravo svinjska mast. Što se tiče začina stavljamo alevu papriku, biber u zrnu i kao što naše domažice znaju - lovorov list. Mi koristimo sve domaće proizvode, koji su uzgajani na plodnom moravskom tlu, rekao je za RINU Nebojša Raketić, jedan od takmičara.
rina
Manifestacija koja živi dve decenije i koja iz godine u godinu okuplja na hiljade posetilaca, prolsavila je ovo šumadisjko selo. Mnogi ovde dođu da uživaju u dobrom zalogaju, ali i bogatom kulturno-zabavnom programu.
rina
- Pored tradicionalnog takmičenja u kuvanju kupusa gde se takmičari bore za zlatni, srebrni i bronzani lonac.Takođe, nas očekuje Obernovanje i bogat program, odnosno nastupi Kulturno umetničkih društava iz čitave zemlje. Ove godine nastupiće i gosti iz Rumunije, a danas i u nedelju očekuju nas nastupi estraddnih umetnika Radiše Uroševića i Goce Lazarević uz pratnju velikog narodnog orkestra maestra Vlada Panovića”, rekla je Dragana Polovina ispred TO Čačak.
Na Zlatiboru se traži mesto više za praznike - smeštajni kapaciteti skoro svi popunjeni: Preko 60.000 gostiju biće na ovoj planini, bogat program i koncerti za posetioce
Sitno se odbrojava do novogodišnjih praznika, a jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, godinama unazad je planina Zlaibor. Na ovoj srpskoj lepotici sve je spremno za predstojeći period, a prema dosadašnjim podacima za smeštaj i boravak na Zlatiboru vlada ogromno interesovanje.
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Komentari(0)