FESTIVAL STAROPLANINSKIH JELA TEMSKA Gastronomska manifestacija, na kojoj se mogu videti i degustirati ova jela (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Festival staroplaninskih jela Temska je gastronomska i turistička manifestacija koja se tradicionalno od 2009. godine svake godine u organizaciji Mesna zajednica sela Temska i Turistička Organizacija Pirot, u dvorištu Osnovne škole „Dušan Radović“ u Temskoj, u okolini Pirota.

FESTIVAL STAROPLANINSKIH JELA TEMSKA Gastronomska manifestacija, na kojoj se mogu videti i degustirati ova jela (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Po ugledu na druge naprednije regione Srbije po pitanju seoskog turizma i ukupnog ruralnog razvoja, nastala je ova, sada već tradicionalna manifestacija, koja je 2019. godine obeležila desedogodišnjicu postojanja.

Na festivalu staroplaninskih jela omogućeno je brojnim turistima i ljubiteljima gastronomije, da vide i degustiraju tradicionalna staroplaninska jela, nastalih na prostoru Stare planine i njenom okruženju.

Od jubilarnog desetog festivala održanog 2019. godine manifestacija pored Festivalskog, po prvi put je dobila i prodajni karakter. Time je posetiocima Festivala pored degustacije jela, omogućeno i da kupe autentična jela sa Stare planine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je da se široj javnosti prikažu prirodni resursu Pirotskog kraja kroz gastronomske veštine lokalnih domaćica u pripremanju specijaliteta i jela sa Stare planine, među kojim dominiraju: sarmice u lipovom listu, pihtije od boba, ovan na hajdučki način, jagnjetina i janjija, razne vrste pita, sireva, kačkavalj, razni proizvodi od mleka, pečurke i ostale gastronomalije sa prostora Stare planine.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica sela Temska i Turistička Organizacija Pirot.

 

 

Izvor: vikipedija

 

Komentari(0)

Loading