FESTIVAL STAROPLANINSKIH JELA TEMSKA Gastronomska manifestacija, na kojoj se mogu videti i degustirati ova jela (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Festival staroplaninskih jela Temska je gastronomska i turistička manifestacija koja se tradicionalno od 2009. godine svake godine u organizaciji Mesna zajednica sela Temska i Turistička Organizacija Pirot, u dvorištu Osnovne škole „Dušan Radović“ u Temskoj, u okolini Pirota.

FESTIVAL STAROPLANINSKIH JELA TEMSKA Gastronomska manifestacija, na kojoj se mogu videti i degustirati ova jela (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Po ugledu na druge naprednije regione Srbije po pitanju seoskog turizma i ukupnog ruralnog razvoja, nastala je ova, sada već tradicionalna manifestacija, koja je 2019. godine obeležila desedogodišnjicu postojanja.

Na festivalu staroplaninskih jela omogućeno je brojnim turistima i ljubiteljima gastronomije, da vide i degustiraju tradicionalna staroplaninska jela, nastalih na prostoru Stare planine i njenom okruženju.

Od jubilarnog desetog festivala održanog 2019. godine manifestacija pored Festivalskog, po prvi put je dobila i prodajni karakter. Time je posetiocima Festivala pored degustacije jela, omogućeno i da kupe autentična jela sa Stare planine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je da se široj javnosti prikažu prirodni resursu Pirotskog kraja kroz gastronomske veštine lokalnih domaćica u pripremanju specijaliteta i jela sa Stare planine, među kojim dominiraju: sarmice u lipovom listu, pihtije od boba, ovan na hajdučki način, jagnjetina i janjija, razne vrste pita, sireva, kačkavalj, razni proizvodi od mleka, pečurke i ostale gastronomalije sa prostora Stare planine.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica sela Temska i Turistička Organizacija Pirot.

 

 

Izvor: vikipedija

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading