SIMBOL SRPSKE SREDNJOVEKOVNE ARHITEKTURE Manifestacija inspirisana produhovljenim kamenom

M. M.

14:40

Manifestacije 0

Belovodska rozeta je kulturna manifestacija osmišljena da predstavi umetničko stvaralaštvo i tradiciju u radu sa kamenom. Održava se u mestu Bele Vode, nedaleko od Kruševca svake godine.

SIMBOL SRPSKE SREDNJOVEKOVNE ARHITEKTURE Manifestacija inspirisana produhovljenim kamenom
shutterstock

 

Ova tradicionalna manifestacija održava se od 1975. godine u mestu Bele Vode, sredinom jula meseca. Počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima se dodeljuje nagrada Kamena rozeta.

Manifestacija, pored ranovrsnih kulturno-umetničkih sadržaja, tradicionalno organizuje mozaičko-vajarsku koloniju i neguje klesarski zanat, po kome je ovaj kraj od davnina poznat, a posebno po jedinstvenom kamenu belovodskom peščaru, od koga se izrađuju rozete koje krase manastire i hramove u Srbiji i inostranstvu. Cvet u kamenu ili Belovodska rozeta predstavlja simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan je od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole.

Prvi dobitnik nagrade Belovodska rozeta bila je Desanka Maksimović, zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Petar Handke, Milorad Pavić i druge istaknute ličnosti, koje su dopriele razvoju srpske kulture umetnosti i očuvanja istorijskih i duhovnih vrednosti.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading