SIMBOL SRPSKE SREDNJOVEKOVNE ARHITEKTURE Manifestacija inspirisana produhovljenim kamenom

M. M.

14:40

Manifestacije 0

Belovodska rozeta je kulturna manifestacija osmišljena da predstavi umetničko stvaralaštvo i tradiciju u radu sa kamenom. Održava se u mestu Bele Vode, nedaleko od Kruševca svake godine.

SIMBOL SRPSKE SREDNJOVEKOVNE ARHITEKTURE Manifestacija inspirisana produhovljenim kamenom
shutterstock

 

Ova tradicionalna manifestacija održava se od 1975. godine u mestu Bele Vode, sredinom jula meseca. Počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima se dodeljuje nagrada Kamena rozeta.

Manifestacija, pored ranovrsnih kulturno-umetničkih sadržaja, tradicionalno organizuje mozaičko-vajarsku koloniju i neguje klesarski zanat, po kome je ovaj kraj od davnina poznat, a posebno po jedinstvenom kamenu belovodskom peščaru, od koga se izrađuju rozete koje krase manastire i hramove u Srbiji i inostranstvu. Cvet u kamenu ili Belovodska rozeta predstavlja simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan je od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole.

Prvi dobitnik nagrade Belovodska rozeta bila je Desanka Maksimović, zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Petar Handke, Milorad Pavić i druge istaknute ličnosti, koje su dopriele razvoju srpske kulture umetnosti i očuvanja istorijskih i duhovnih vrednosti.

Komentari(0)

Loading