NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE Specijaliteti od životinjskih testisa

Aleksandar Stanojevic

16:44

Manifestacije 0

Zašto jesti "bele bubrege"?

NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE Specijaliteti od životinjskih testisa
printscreen youtube

 

U Ginisovoj knjizi rekorda stoji da se najstarije i najveće takmičenje u spremanju jela od testisa održava u Srbiji. Mud(r)ijada ili Ballscup je manifestacija koja se tradicionalno održava u slikovitim srpskim šumama Srbije. Manifestacija privlači više hiljada ljudi koji žele da probaju neke od jela sa „belim bubrezima“ili da pokažu svoje veštine u spremanju istih.

U kotlićima se nađu testisi različitih životinja: kengura, zeca, medveda, jedan takmičar je iz Australije doneo i – ajkuline. Na Mud(r)ijadi se mogu probati i raznovrsna jela od testisa kao što su npr. pica od testisa i pohovana muda.

printscreen youtube

 

Zašto jesti „bele bubrege“? Testisi raznih životinja su izuzetno hranljiva, bogata mastima i proteinima. Pored toga ona su bogata testosteronom i kao takva su prirodni afrodizijak.

Na Mud(r)ijadi do sada je učestvovalo preko 150 ekipa, bilo je tu svih profesija: profesora na fakultetu, glumaca, doktora, vatrogasaca, vanzemaljaca, novinara, zemljoradnika, pa I onih koji blagog pojma nisu imali kako su se tu našli.

Ovi otkačeni specijaliteti mogu da se kuvaju u kotliću, ali i peku na roštilju. Verovali ili ne služe se i kao dezert.

printscreen youtube

 

 

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Komentari(0)

Loading