Stižu ZIMSKE ZADUŠNICE - Sveštenik navodi šta treba izbegavati na groblju, a najbitnija je iskrena molitva

Jadranko Žugić

11:00

Kultura 0

Slede Velike zimske zadušnice, koje se posvećuju dušama upokojenih i donose im mir 22. februara.

groblje
Rina

Prema običaju, vernici Srpske pravoslavne crkve na Zadušnice odlaze na liturgiju kako bi odali poštu članovima porodice i prijateljima koji više nisu među živima. Ipak, tu postoji nekoliko navika koje treba izbegavati.

Poznat je običaj spremanja mrsne hrane koja se kadi i nosi na groblje za vreme Zadušnica. Praksa je da se prave ona jela koja je pokojnik voleo, ali se ovo može pretvoriti u gozbu. Sveštenik Branislav Miljković iz Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu rekao je za Žena.rs da taj običaj datira iz daleke srpske istorije, ali je ipak bolje nahraniti gladne nego ostaviti da hrana propada.

groblje Rina
 

Druga navika koja se može videti na grobljima je paljenje cigareta, naročito ako je pokojnik bio strastveni pušač. Otac Branislav ističe da bi trebalo zapaliti sveću za pokoj duše, a ne duvan. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vrlo je važno odneti žito i preliti ga crvenim vinom. Žito ukazuje na Hristovo telo, dok vino simboliše krv koju je prolio kao žrtvu za oprost ljudskih grehova. Molitva je najvažnija, kako tada, tako i tokom ostalih dana u godini.

Blic žena

vrata

Urezano u prag: Zašto su Srbi nekada svoje ime urezivali na kući

Kultura

15:00

2 novembar, 2025

U selima zapadne i južne Srbije, na starim drvenim kućama i danas se mogu videti urezana imena, godine i poneki krstić iznad vrata. Neki misle da su to samo oznake starih majstora ili dekorativni detalji, ali zapravo se iza tih tragova krije ozbiljan običaj i snažna poruka domaćina.

Komentari(0)

Loading