Stižu ZIMSKE ZADUŠNICE - Sveštenik navodi šta treba izbegavati na groblju, a najbitnija je iskrena molitva
Slede Velike zimske zadušnice, koje se posvećuju dušama upokojenih i donose im mir 22. februara.

Prema običaju, vernici Srpske pravoslavne crkve na Zadušnice odlaze na liturgiju kako bi odali poštu članovima porodice i prijateljima koji više nisu među živima. Ipak, tu postoji nekoliko navika koje treba izbegavati.
Poznat je običaj spremanja mrsne hrane koja se kadi i nosi na groblje za vreme Zadušnica. Praksa je da se prave ona jela koja je pokojnik voleo, ali se ovo može pretvoriti u gozbu. Sveštenik Branislav Miljković iz Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu rekao je za Žena.rs da taj običaj datira iz daleke srpske istorije, ali je ipak bolje nahraniti gladne nego ostaviti da hrana propada.
Rina
Druga navika koja se može videti na grobljima je paljenje cigareta, naročito ako je pokojnik bio strastveni pušač. Otac Branislav ističe da bi trebalo zapaliti sveću za pokoj duše, a ne duvan.
Možda vas zanima:

DANAS SLAVIMO ZIMSKE ZADUŠNICE, A OVO OBAVEZNO MORATE PONETI NA GROBLJE: Običaj JE STROG i VERUJE SE SLEDEĆE
Evo šta se radi na dan zadušnica

Obilje hrane se juče iznosilo na grobove, ali to je potpuno pogrešno: Etnolog otkriva kako bi zapravo trebalo da se obeleže Zadušnice, samo jednu stvar je neophodno poneti
Juče smo obeležavali Velike zadušnice, a za ovaj dan vezani su mnogi stari običaji koji se i dalje poštuju
Možda vas zanima:

DANAS SLAVIMO ZIMSKE ZADUŠNICE, A OVO OBAVEZNO MORATE PONETI NA GROBLJE: Običaj JE STROG i VERUJE SE SLEDEĆE
Evo šta se radi na dan zadušnica

Obilje hrane se juče iznosilo na grobove, ali to je potpuno pogrešno: Etnolog otkriva kako bi zapravo trebalo da se obeleže Zadušnice, samo jednu stvar je neophodno poneti
Juče smo obeležavali Velike zadušnice, a za ovaj dan vezani su mnogi stari običaji koji se i dalje poštuju
Možda vas zanima:

DANAS SLAVIMO ZIMSKE ZADUŠNICE, A OVO OBAVEZNO MORATE PONETI NA GROBLJE: Običaj JE STROG i VERUJE SE SLEDEĆE
Evo šta se radi na dan zadušnica

Obilje hrane se juče iznosilo na grobove, ali to je potpuno pogrešno: Etnolog otkriva kako bi zapravo trebalo da se obeleže Zadušnice, samo jednu stvar je neophodno poneti
Juče smo obeležavali Velike zadušnice, a za ovaj dan vezani su mnogi stari običaji koji se i dalje poštuju
Vrlo je važno odneti žito i preliti ga crvenim vinom. Žito ukazuje na Hristovo telo, dok vino simboliše krv koju je prolio kao žrtvu za oprost ljudskih grehova. Molitva je najvažnija, kako tada, tako i tokom ostalih dana u godini.

Crni luk pod jastukom: Stari običaj kojim su devojke prizivale snove o budućem mužu
Narodni ritual za Ivandan koji i danas živi u selima zapadne Srbije

Obred “probijanja vode” kod porođaja: Drevna praksa iz Knjaževca i Pirota koja je pomagala ženama na mukama
Kako su izvori, glinene posude i magijske reči bili deo porođaja u istočnoj Srbiji

Ovo ime je nekada krasilo sve devojčice: Njima je pravda na prvom mestu
Najpopularnija pesma koja nosi ovo ime je ona koju je pevao Toma Zdravković

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka

Zašto se Sveti Ilija plaši groma? Stari bog Perun još uvek živi u srpskoj tradiciji
Gromovnik koji vozi vatrena kola – kako je pagansko božanstvo preživelo kao hrišćanski svetac
Komentari(0)