NIŠTA BOLJE NEGO TRADICIONALNI KOLAČ POSLE RUČKA Recept za slatkiš koji cela Srbija voli - sprema se brzo i lako

Izvor: Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Ne postoji ništa lepše od kolača s makom, a još je lepša vest što se ova poslastica sprema brzo i lako.

NIŠTA BOLJE NEGO TRADICIONALNI KOLAČ POSLE RUČKA Recept za slatkiš koji cela Srbija voli - sprema se brzo i lako
Pixabay

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g brašna
  • 100 g maka
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g crne čokolade za glazuru

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo, zatim jogurt, ulje, mak i suvo grožđe.

Sve dobro izmešati, sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Nakon toga prelijte kolač istopljenom crnom čokoladom.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading