3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU
Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice

Voće i povrće je najbolje jesti u sezoni jer je baš tad u jeku svoje svežine najbogatije hranljivim materijama. Kako bi ste olakšali svoju nedeljnu nabavku, uvrstite naše predloge u svoju listu za kupovinu.
Mart je doba kada se priroda budi i kada pijačne tezge izgledaju najprivlačnije. Naročito dominiraju nijanse zelene boje i baš zbog toga smo za Vas izdvojili sledeće predloge:
BROKOLI
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

Ishrana svetogorskih monaha - ove 3 namirnice su OBAVEZNE
Koju hranu jedu monasi sa Svete Gore, čak i kada poste, jedu malo, a ovo su namirnice koje su često na njihovoj trpezi
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

Ishrana svetogorskih monaha - ove 3 namirnice su OBAVEZNE
Koju hranu jedu monasi sa Svete Gore, čak i kada poste, jedu malo, a ovo su namirnice koje su često na njihovoj trpezi
Možda vas zanima:

OVAJ MELEM PODIŽE IMUNITET I ŠTITI OD PREHLADE, ALI SAMO AKO GA OVAKO NAPRAVITE: Odrasli "PREŽIVLJAVAJU" na njemu
Kriške limuna staviti na dno tegle i dodati đumbir, zatim preliti medom po izvoru, zatim novi red limuna i đumbira uz dodavanje meda i tako dok se tegla ne napuni.

Ishrana svetogorskih monaha - ove 3 namirnice su OBAVEZNE
Koju hranu jedu monasi sa Svete Gore, čak i kada poste, jedu malo, a ovo su namirnice koje su često na njihovoj trpezi
Prema brojnim studijama brokoli smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja tako što snižava nivo holesterola. Odlićan je sastojak mnogih dijeta što ga čini idealnom prolećnom namirnicom kada se već uveliko spremamo za leto.
Najblje je da brokoli blago obarite i posolite i tako jedete kao prilog ribi ili nekom mesu, ali od brokolija možete da pravite i ukusne krem čorbice.
MLADI LUK
Ovu namirnicu posebno preporučujemo osobama sa dijabetesom, ima snažno dejstvo kao antioksidans jer poseduje vitamine A i C . Pospešuje sintezu kolagena, pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, što je osnova čuvanja gustine kostiju. Malo je poznato da sadrži i fluor koji jača zube.
KIVI
Kivi je prepun antioksidanasa i sadrži više vitamina C nego ostali citrusi pa zbog toga predstavlja idealno voće modernog doba jer ublažava nervozu i uznemirenost. Odličan je izvor kalijuma i vlakana. Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.
Komentari(0)