3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU

17:00

Gastronomija 0

Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice

3 MOĆNE PROLEĆNE NAMIRNICE KOJE DAJU ENERGIJU: Ovo bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi u MARTU
Shutterstock

Voće i povrće je najbolje jesti u sezoni jer je baš tad u jeku svoje svežine najbogatije hranljivim materijama. Kako bi ste olakšali svoju nedeljnu nabavku, uvrstite naše predloge u svoju listu za kupovinu.

Mart je doba kada se priroda budi i kada pijačne tezge izgledaju najprivlačnije. Naročito dominiraju nijanse zelene boje i baš zbog toga smo za Vas izdvojili sledeće predloge:

BROKOLI

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema brojnim studijama brokoli smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja tako što snižava nivo holesterola. Odlićan je sastojak mnogih dijeta što ga čini idealnom prolećnom namirnicom kada se već uveliko spremamo za leto.

Najblje je da brokoli blago obarite i posolite i tako jedete kao prilog ribi ili nekom mesu, ali od brokolija možete da pravite i ukusne krem čorbice.

MLADI LUK

Ovu namirnicu posebno preporučujemo osobama sa dijabetesom, ima snažno dejstvo kao antioksidans jer poseduje vitamine A i C . Pospešuje sintezu kolagena, pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, što je osnova čuvanja gustine kostiju. Malo je poznato da sadrži i fluor koji jača zube.

KIVI

Kivi je prepun antioksidanasa i sadrži više vitamina C nego ostali citrusi pa zbog toga predstavlja idealno voće modernog doba jer ublažava nervozu i uznemirenost. Odličan je izvor kalijuma i vlakana. Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading