PRAVI SE I OD "SLONOVOG UVETA" Oljuštile se paprike i zamirisao srpski kavijar iz skoro svakog dvorišta (FOTO)
Ovo je vreme kad brojna dvorišta širom Srbije mirišu na papriku.

U velikim šerpama krčka se domaći ajvar i sprema zimnica. Porodica Stanojević na vreme je počela sa pripremama, tako da je u njihovom domaćinstvu već napravljen popriličan broj tegli koje se crvene, a domaćica Radovina otkriva tajnu spremanja ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta.
“Paprika se prvo dobro opere i ocedi, a onda se kreće na pečenje, to je najvažniji korak”, kaže Radovina.
Možda vas zanima:

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?

Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
Možda vas zanima:

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?

Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
Možda vas zanima:

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?

Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
Upravo za taj najbitniji segment izabrali domaćina kuće, sedamdesetpetogodišnjeg Milovana koji ni sam nije znao kako se tu našao.
“Slučajno sam u ovoj kombinaciji, danas mi je ovo pripalo, ali evo žene kažu da sam najbolji u tome. Paprike su perfektno pečene, a kasnije idu na ljuštenje, pa mlevenje”, rekao je Milovan kroz osmeh.
U svaku teglu utkano je dva dana strpljivog rada, a od 17 kilograma paprike napravi se devet tegli ajvara – blagog ili ljutog, zavisi od želja ukućana.
A pored Radovine i Milovana rukave su zavrnuli i prišli šporetu i ostali članovi porodice Stanojević, a snajka Goca zadužena je za prženje.
“Taj proces traje dva sata, a da bi znali kad je završeno potrebno je kad provučemo kašiku kroz šerpu da se vidi dno, tad sa sigurnošću znamo da je ajvar gotov”, izjavila je Gordana i kaže da su paprika i beli luk glavni sastojci, ali da domaćice dodaju još dosta toga kako bi ovaj kako ga još zovu, srpski kavijar, bio još ukusniji.
“Stavljamo patlidžan, ljute papričice, razno začinsko bilje, ko kako voli. Vrlo je važno kakva je paprika, od koje je sorte, pa su najbolje one zvane slonovo uvo, najveće i najmesnatije crvene.”, kaže Goca.
Međutim, svi se slažu da je osnovni sastojak svakog ajvara trud i strpljenje, a kako kažu Stanojevići jako je bitno da se kuva i na čuvenom smederevcu, jer vatra nigde ne gori kao u njemu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)