PRAVI SE I OD "SLONOVOG UVETA" Oljuštile se paprike i zamirisao srpski kavijar iz skoro svakog dvorišta (FOTO)
Ovo je vreme kad brojna dvorišta širom Srbije mirišu na papriku.

U velikim šerpama krčka se domaći ajvar i sprema zimnica. Porodica Stanojević na vreme je počela sa pripremama, tako da je u njihovom domaćinstvu već napravljen popriličan broj tegli koje se crvene, a domaćica Radovina otkriva tajnu spremanja ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta.
“Paprika se prvo dobro opere i ocedi, a onda se kreće na pečenje, to je najvažniji korak”, kaže Radovina.
Možda vas zanima:

Leskovački ajvar: Domaća magija iz tegle koju morate probati
Upoznajte sve tajne pripreme čuvenog leskovačkog ajvara – od izbora paprike do završnog ukusa koji osvaja čitavu Srbiju.

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.
Možda vas zanima:

Leskovački ajvar: Domaća magija iz tegle koju morate probati
Upoznajte sve tajne pripreme čuvenog leskovačkog ajvara – od izbora paprike do završnog ukusa koji osvaja čitavu Srbiju.

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.
Možda vas zanima:

Leskovački ajvar: Domaća magija iz tegle koju morate probati
Upoznajte sve tajne pripreme čuvenog leskovačkog ajvara – od izbora paprike do završnog ukusa koji osvaja čitavu Srbiju.

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.
Upravo za taj najbitniji segment izabrali domaćina kuće, sedamdesetpetogodišnjeg Milovana koji ni sam nije znao kako se tu našao.
“Slučajno sam u ovoj kombinaciji, danas mi je ovo pripalo, ali evo žene kažu da sam najbolji u tome. Paprike su perfektno pečene, a kasnije idu na ljuštenje, pa mlevenje”, rekao je Milovan kroz osmeh.
U svaku teglu utkano je dva dana strpljivog rada, a od 17 kilograma paprike napravi se devet tegli ajvara – blagog ili ljutog, zavisi od želja ukućana.
A pored Radovine i Milovana rukave su zavrnuli i prišli šporetu i ostali članovi porodice Stanojević, a snajka Goca zadužena je za prženje.
“Taj proces traje dva sata, a da bi znali kad je završeno potrebno je kad provučemo kašiku kroz šerpu da se vidi dno, tad sa sigurnošću znamo da je ajvar gotov”, izjavila je Gordana i kaže da su paprika i beli luk glavni sastojci, ali da domaćice dodaju još dosta toga kako bi ovaj kako ga još zovu, srpski kavijar, bio još ukusniji.
“Stavljamo patlidžan, ljute papričice, razno začinsko bilje, ko kako voli. Vrlo je važno kakva je paprika, od koje je sorte, pa su najbolje one zvane slonovo uvo, najveće i najmesnatije crvene.”, kaže Goca.
Međutim, svi se slažu da je osnovni sastojak svakog ajvara trud i strpljenje, a kako kažu Stanojevići jako je bitno da se kuva i na čuvenom smederevcu, jer vatra nigde ne gori kao u njemu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)