PRAVI SE I OD "SLONOVOG UVETA" Oljuštile se paprike i zamirisao srpski kavijar iz skoro svakog dvorišta (FOTO)
Ovo je vreme kad brojna dvorišta širom Srbije mirišu na papriku.
U velikim šerpama krčka se domaći ajvar i sprema zimnica. Porodica Stanojević na vreme je počela sa pripremama, tako da je u njihovom domaćinstvu već napravljen popriličan broj tegli koje se crvene, a domaćica Radovina otkriva tajnu spremanja ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta.
“Paprika se prvo dobro opere i ocedi, a onda se kreće na pečenje, to je najvažniji korak”, kaže Radovina.
Možda vas zanima:
Kako je ajvar dobio ime? Ovo je turska reč i nema veze ni sa paprikom ni sa zimnicom
Ajvar, magična reč koja sva vrata otvara... Stigla je sezona, a ovo tradicionalno jelo ukrasiće sve trpeze – i za doručak, i za ručak, i za večeru, i između. Recept? Svaka domaćica ima svoj. Poreklo? I to bi moglo da bude komplikovano, pa ćemo reći samo da nam pripada svima po malo
DOMAĆICE OTRKILE PRAVU MERU ZA DOBAR AJVAR: Tajna je u PAPRICI, kad je birate treba da bude baš ovakva
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod
Možda vas zanima:
Kako je ajvar dobio ime? Ovo je turska reč i nema veze ni sa paprikom ni sa zimnicom
Ajvar, magična reč koja sva vrata otvara... Stigla je sezona, a ovo tradicionalno jelo ukrasiće sve trpeze – i za doručak, i za ručak, i za večeru, i između. Recept? Svaka domaćica ima svoj. Poreklo? I to bi moglo da bude komplikovano, pa ćemo reći samo da nam pripada svima po malo
DOMAĆICE OTRKILE PRAVU MERU ZA DOBAR AJVAR: Tajna je u PAPRICI, kad je birate treba da bude baš ovakva
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod
Možda vas zanima:
Kako je ajvar dobio ime? Ovo je turska reč i nema veze ni sa paprikom ni sa zimnicom
Ajvar, magična reč koja sva vrata otvara... Stigla je sezona, a ovo tradicionalno jelo ukrasiće sve trpeze – i za doručak, i za ručak, i za večeru, i između. Recept? Svaka domaćica ima svoj. Poreklo? I to bi moglo da bude komplikovano, pa ćemo reći samo da nam pripada svima po malo
DOMAĆICE OTRKILE PRAVU MERU ZA DOBAR AJVAR: Tajna je u PAPRICI, kad je birate treba da bude baš ovakva
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod
Upravo za taj najbitniji segment izabrali domaćina kuće, sedamdesetpetogodišnjeg Milovana koji ni sam nije znao kako se tu našao.
“Slučajno sam u ovoj kombinaciji, danas mi je ovo pripalo, ali evo žene kažu da sam najbolji u tome. Paprike su perfektno pečene, a kasnije idu na ljuštenje, pa mlevenje”, rekao je Milovan kroz osmeh.
U svaku teglu utkano je dva dana strpljivog rada, a od 17 kilograma paprike napravi se devet tegli ajvara – blagog ili ljutog, zavisi od želja ukućana.
A pored Radovine i Milovana rukave su zavrnuli i prišli šporetu i ostali članovi porodice Stanojević, a snajka Goca zadužena je za prženje.
“Taj proces traje dva sata, a da bi znali kad je završeno potrebno je kad provučemo kašiku kroz šerpu da se vidi dno, tad sa sigurnošću znamo da je ajvar gotov”, izjavila je Gordana i kaže da su paprika i beli luk glavni sastojci, ali da domaćice dodaju još dosta toga kako bi ovaj kako ga još zovu, srpski kavijar, bio još ukusniji.
“Stavljamo patlidžan, ljute papričice, razno začinsko bilje, ko kako voli. Vrlo je važno kakva je paprika, od koje je sorte, pa su najbolje one zvane slonovo uvo, najveće i najmesnatije crvene.”, kaže Goca.
Međutim, svi se slažu da je osnovni sastojak svakog ajvara trud i strpljenje, a kako kažu Stanojevići jako je bitno da se kuva i na čuvenom smederevcu, jer vatra nigde ne gori kao u njemu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Komentari(0)