6 kućnih biljaka koje štite dom od dosadnih muva: Beže glavom bez obzira, a neke vam još i ukrašavaju baštu i prostor

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Donosimo vam listu od 6 biljaka koje će zaštititi vaš dom od neželjenih štetočina kao što je muva.

lavanda
Shutterstock

S obzirom da je do leta ostalo samo nekoliko nedelja, mnogi od nas su već izašli napolje da uživaju u boljem vremenu. Međutim, iako vreme može biti divno za izlazak napolje, sezona takođe donosi priliv dosadnih muva i drugih letećih insekata koji napadaju naše domove.

Ovi insekti koji umeju da dosađuju, mogu malo iritirati ili bolno dosađivati, ali pre nego što posegnete za tradicionalnim insekticidom da ih eliminišete, razmislite o korišćenju jednog od prirodnih rešenja za kontrolu štetočina i to uobičajene sobne biljke. Od jorgovana do bosiljka, postoji mnogo biljaka koje se lako uzgajaju i koje vam mogu pomoći da se vaš dom oslobodi muva za kratko vreme, kako tvrdi britanski "Miror".

U nastavku otkrijte biljke koje vam mogu pomoći da "lakše preživite" letnje dane sa ovim insektima koji baš vole da nam dosađuju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BOSILJAK

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svestrana biljka koju bi mnogi mogli da razmotre je skromni bosiljak. Iako je često poznat po tome što dodaje ukus jelima, takođe ima jedinstveno svojstvo odvraćanja i muva i pauka zbog svoje jake arome i ulja.

bosiljak Shutterstock
 

LAVANDA

Još jedna dobra opcija koju treba razmotriti je lavanda, koja se dugo smatrala efikasnim repelentom na sve, od muva do buba, pa čak i buva! Biljka sa ljubičastim cvetovima je takođe izuzetno estetska i lako se može preraditi u nekoliko stilova dekoracije za dašak šika vaše seoske vikendice.

lavanda Shutterstock
 

MATIČNJAK

Kada su u pitanju kuhinjske namirnice, još jedan popularan izbor za podizanje jela je citrusni ukus matičnjaka, ali da li ste znali da je takođe efikasan i u borbi protiv doadnih insekata i zglavkara?

Snaga biljke potiče od visokog nivoa citronele, jedinjenja koje je prirodno prisutno u ulju koje biljka proizvodi. Poznato da štiti sve, od pauka do muva, pa čak i komaraca, dobro postavljena biljka u kući mogla bi pomoći da se čitava vaša kućna buba ovog leta oslobodi.

6 kućnih biljaka koje štite dom od dosadnih muva: Beže glavom bez obzira, a neke vam još i ukrašavaju baštu i prostor Shutterstock
 

RUZMARIN

Još jedna uobičajena biljka koja važi za prirodni repelent protiv buba je skromna biljka ruzmarin. Često poznat po svom ukusu, a ne po mirisu, ruzmarin ima samo blagi miris za ljudski nos, ali ima daleko snažniju aromu za insekte, što ga čini savršenom biljkom za odbijanje pauka, muva i iritantnih komaraca.

Ruzmarin Shutterstock
 

NEVEN

Jedan popularan izbor koji je često glavna tema svuda je neven, kog su tradicionalno sadili oduševljeni baštovani da bi zaštitili svoje biljke, pošto su otkrili da se može pohvaliti sa nekoliko svojstava za kontrolu štetočina.

Poznat po svojim živopisnim narandžastim i žutim cvetovima, miris nevena, iako je prijatan za ljude, zapravo može da odbije muve, komarce, čak i pauke.

6 kućnih biljaka koje štite dom od dosadnih muva: Beže glavom bez obzira, a neke vam još i ukrašavaju baštu i prostor Shutterstock
 

BILJKA MESOŽDERKA

Jedna od najnemilosrdnijih biljaka za oslobađanje vašeg doma od muva je biljka mesožderka, koja strpljivo čeka sa otvorenim ustima da nesuđene muve slete u njene "čeljusti", koje se odmah zatvaraju. Nakon što je namamila muve na propast slatkim nektarom, biljka tada počinje da oslobađa enzim koji vari muvu.

Iako možda zvuči pomalo mračno, ove biljke zapravo mogu biti veoma efikasno rešenje za borbu protiv muva u kući. Mesožderka koja se lako uzgaja, može da preživi i do 20 godina uz odgovarajuću negu, što znači da će stalni hvatač muva verovatno biti pri ruci dugi niz godina.

@lepotesrbijee Da li ste znali da se u Srbiji nalazi preko 2000 nepokretnih kulturnih dobara? #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viralvideo #viral #nature #priroda ♬ original sound - LepoteSrbije
osečina

Ne daj Bože nikome ovakav osećaj, ovo se ne pamti u poslednjih 40 godina: Meštani sela u Osečini danas sabiraju ogromnu štetu nakon nevremena

Aktuelno

13:00

24 jun, 2024

Nakon jakog nevremena Štab za vanredne situacije Osečina u pogodđenim delovima opštine proglašena je vanredna situacija. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić od sinoć su na terenu. Ogromne štete nevreme je nanelo na stambenim, pomoćnim objektima, poljoprivredi ali i nad domaćim životinjama u selu Tuđin, Sirdija, Selu Osečini, varošici Osečina, delu sela Plužac.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading