GODINE SU SAMO BROJ Prevalili prvu polovinu veka a krenuli peške do KRFA na hodočašće sa humanom misijom!

21:00

Aktuelno 0

Lučani - Da su godine samo broj na papiru najbolje dokazuje grupa hodačasnika iz Bosne i Hercegovine, koji su iako prešli prvih pola veka krenuli sa Romanije peške do ostrva Krf u Grčkoj. Igor Vukašinović, Novica Pejić i Ostoja Medić svakodnevno prelaze oko 40 kilometara, a njihovo putovanje ima i humanu misiju.

Hodočašće na Krf
Foto: Rina

- Krenuli smo 14. maja od Crkve Svetog Đorđa koja je u narodu poznata kao Sokolica, a specifična je po tome što se u njoj upisana imena svih boraca sarajevko-romanijske regije. Naš cilj je ostrvo Krf kako bi se poklonili senama naših boraca iz Prvog svetskog rata. Takođe, želimo da pomognemo našoj braći iz Sportsko pravoslave organizacije “Sveta Srbija” čiji rad je pri osnivanju blagoslovio patrijarh Irinej. Oni prave kamp za decu na Krfu i želimo da im pomognemo koliko možemo, rekao je za RINU Igor.

Ovo hodočašće nije prvo na koje su se odvažili i već su peške išli do Hilandara, Ostroga i do groba patrijarha Pavla. Putanja do Krfa vodi ih preko Rogatice, Višegrada, Užica, Čačka, Kraljeva, Leskovac, Vranja.. Kod Bitolja ulaze Grčku, posetiće Kajmakčalan i nastavljaju na Krf.

- Nismo se ništa posebno spremali, dogovorili smo se kad krećemo i krenuli. Put jeste zahtevan, ali ništa nije teško kad znamo svoj cilj. Naježe nam je možda pala deonica od Užica do Čačka jer je saobraćaj jako frekfentan. Za pola sata izbrojali smo da je pored nas prošlo čak preko 800 vozila. To malo usporova naše kretanje, ali nema stajanja, rekao je Novica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj veoma dugačak put planiraju da predju za oko 30 dana, a na putu, kako kažu, sreću samo dobre ljude.

- Svako hodočašće je neponovljivo i neverovano iskustvo. Ljudi su svuda zaista divni, preko naših prijatelja snalazimo se za spavanje. Svi nas prihvataju kao da smo im rod najrođenije i to samo može da se doživi, ne i da se opiše. Najteže je bilo prvih nekoliko dana dok nismo ušli u kondiciju što se kaže, tada smo nabili žuljeva dosta, ali sada je sve lakše. Idemo sa verom u Boga, ka nešem cilju, zaključio je Ostoja.

Izvor/Rina

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/83193/peske-na-put-dug-1150-kilometara-sjajni-nikola-rokvic-svoje-pesacenje-prinosi-bolesnoj-deci-i-obnovi-decje-onkoloske-bolnice/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/85750/nikola-rokvic-mocnu-poruku-doziveo-kao-blagoslov-patrijarha-pavla-a-pronasao-je-u-beckom-liftu/vest

osečina

Ne daj Bože nikome ovakav osećaj, ovo se ne pamti u poslednjih 40 godina: Meštani sela u Osečini danas sabiraju ogromnu štetu nakon nevremena

Aktuelno

13:00

24 jun, 2024

Nakon jakog nevremena Štab za vanredne situacije Osečina u pogodđenim delovima opštine proglašena je vanredna situacija. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić od sinoć su na terenu. Ogromne štete nevreme je nanelo na stambenim, pomoćnim objektima, poljoprivredi ali i nad domaćim životinjama u selu Tuđin, Sirdija, Selu Osečini, varošici Osečina, delu sela Plužac.

Komentari(0)

Loading