Bagerima, kamionima i čamcima se čisti smeće iz Lima: Ogromne količine otpada opet stigle u Srbiju iz Crne Gore, ekološka bomba samo što ne eksplodira

11:00

Aktuelno 0

Na reci Lim kod Nove Varoši, u prethodnom periodu veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica. Članovi Udruženja građana "Jastreb", tokom jučerašnjeg čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

reka lim
rina

- Lančanica je ponovo pokazala da je prava investicija, zato što je uspela da prikupi i zadrži svo smeće koje dolazi iz pravca Crne Gore. Angažovali smo 12 kamiona, jedan bager i sedam ljudi sa dva čamca uspelo je da iz reke Lim izvadi preko 50 kubika nagomilanog smeća - kazao je za RINU, Siniša Laković iz Udruženja gradjana "Jastreb".

Sledaća misija ovog udruženja je da ukloni nagomilano smeće na Potpećkom jezeru, gde je zbog niskog vodostaja otežano njegovo uklanjanje.

reka lim rina
 

- Radimo sada pristupni mol, uz pomoć Mocart fondacije, koji bi nam olakšavao prikupljanje smeća, jer se dešava da kada padne vodostaj reke Lim, ne možemo da prikupljamo čamcima, već to radimo ručno. Trutno na tom jezeru ima oko 10.000 kubika smeća i najveći je problem što nije skoncetrisano u jednom mestu, već se pomera gore - dole po rečnom koritu - dodao je Laković.

Reka Lim nekada je bila najčistija reka u regionu, ali je zahvaljujući nesavesnim pojedincima i zbog nedostatka ekološke strategije u zemljama kroz koje prolazi postala prava ekološka bomba.

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading