DEVOJAČKO SRCE JE NEUNIŠTIV CVET, NESTVARNE LEPOTE: Cveta od aprila do kasne jeseni, a može da se gaji i na balkonu!

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Nepravedno zapostavljen stari cvet, opet je u modi

Devojačko srce
Shutterstock

Devojačko srce je višegodišnja biljka koja se sa velikim uspehom gaji u baštama, ali i na balkonima i terasama.

Izuzetno je lagan za održavanje i ne zahteva preteranu negu. Devojačke suze možete naći u crvenoj, ljubičastoj, roze i beloj boji.

Prvobitno, ovaj neobični cvet se gajio u Kini, Koreji i Japanu, a zatim je došao i u naše krajeve da krasi bašte velelepnih vila, ali i skromnih kućica. Izuzetno dekorativan, ovaj cvet ćete videti u parkovima širom Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dicentra spectabilis je zvanični naziv Devojačkog srca, a izveden je iz Grčke reči decentra, što znači dve mamuze, i specitabilis što zanči dostojan pažnje.

Englezi ovu biljku nazivaju i Bleeding Heart, što znači srce koje krvari.

Devojačko srce će procvetati u aprilu, pa ćak i ako su tada mrazevi. Nadzemni deo može da izdrći i do jeseni, a tokom zime se nadzemni deo biljke gubi, pa nećete ni znati gde ste je posadili, ako taj deo ne obeležite. Biljka voli osunčano mesto, ali uspeva i u polusenci. Sadite je u propusnu zemlju i zalivajte redovno, ali neka ne bude dugo u vlažnom zemljištu.

Devojačko srce dobro podnosi sunce, ali zato ne podnosi veliku vlagu. Sadi se preko semena ili sadnice.

@lepotesrbijee Ovo je priča o porodici koja se vratila na selo i prva u regionu otvorila API komoru #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viraltiktok #apikomora ♬ original sound - LepoteSrbije
Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading