Vratio se iz Amerike i posadio borovnice u Srbiji: David iz Svilajnca je mladi poljoprivrednik za ponos, sve radi ručno, a voćke od miševa brani belim lukom (FOTO)

12:00

Aktuelno 0

Rad u američkim supermarketima za mladog Davida Radovanovića, sada već diplomiranog ekonomistu bio je izuzetno važan, jer je tada prelomio da će njegov životni poziv biti poljoprivreda, a uzgajanje borovnica nije bio slučajan izbor.

borovnice
rina

- U Americi sam video da je borovnica tamo super zdrava voćka i da su prosto ludi za borovnicom i bukvalno kupuju koliko god mogu da iznesu, jer je to najtraženije voće tamo. Ja dodjem u Srbiju i kada sam se raspitao o samom zemljištu, koje je dobro, kakve strukture, jer ona traži kiselu strukturu i tako su nikle plantaže u Svilajncu, priča Radovanović za agenciju RINA.

Nakon studioznog ispitivanja zemljišta i tržišta, David odlučuje da krene težim putem, sve radi ručno, a umesto hemijskih preparata, zasade od štetočina brani belim lukom.

borovnice rina
 

- Stvarno ih branimo belim lukom koje smo posadili, da bi oterali poljske miševe. Naime, beli luk ima jaku aromu i on rasteruje sve te glodare i oni ne vole taj miris, a ujedno tera i razne druge bube. Pored toga posadili smo i biljku graoricu, koja preko svojih liski uzima azot iz vazduha i preko korena upumpava u zemljište i na taj način obezbedjuje borovnicu potrebnim azotom - kaže David.

On kaže da mu je cilj da dobije sertifikat za organsku proizvodnju, a tržište je već stekao putem društvenih mreža.

borovnice rina
 

- Najčešće prasiramo proizvode preko interneta i preporuke ljudi koji su naše stalne mušterije. Isplati se raditi i prodavati na malo u Beogradu i Novom Sadu, a razmisljamo da proširimo naša prodajna mesta - ističe Radovanović.

Njegova najveća podrška su njegovi roditelji koji u početku nisu bili oduševljeni njegovom odlukom, ali su vrlo brzo uvideli da je David na pravom putu i da je srećan, jer radi ono što voli.

- Ovo je velika investicija, ali uspeli smo da sakupimo sredstva, ono što je bitno da on ima volju za to, i mi smo tu da ga u tome i podržimo. Poljoprivreda je jedno plemenito zanimanje - kažu njegu složno njegovi roditelji.

borovnice rina
 

Iako je David diplomirani ekonomista, život ga je odveo daleko, čak preko bare u Ameriku, on je to vreme iskoristio da odluči čime će se baviti, a poljoprivreda je bila očigledno njegov izbor. Kako kaže, borovnica je biljka budućnosti, i on na tome radi svakodnevnom.

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Pranjani

Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

Aktuelno

11:00

22 jul, 2024

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading