KOJE CVEĆE TREBA DA DRŽITE U SPAVAĆOJ, A KOJE U DNEVNOJ SOBI: Po čemu je najviše poznata biljka svekrvin jezik

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Prema stručnjacima ove biljke su idealne za dnevnu i spavaću sobu kao i za terasu, upravo iz razloga zato što su otporne i lake za održavanje, a u isto vreme dekorativne.

biljka
Shutterstock

Biljke ulepšavaju svaki kutak kuće, unose vedrinu i pročišćavaju vazduh. Ali, pošto ne opstaju sve prirodne biljke u zatvorenom prostoru, predstavljamo vam koje sobne biljke najbolje odgovaraju dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili balkonu.

Zelene biljke u zatvorenom prostoru pomažu da se ponovo povežete sa prirodom bez obzira na godišnje doba. One donose svež vazduh u zatvorenom prostoru, svežinu i, naravno, plus u dizajnu enterijera. Ove kućne biljke su najotpornije.

Biljke za spavaću sobu

Areca palma – Dipsis lutescens

Ova biljka može bez problema da izdrži u spavaćoj sobi jer joj ne treba puno svetlosti. Nije zahtevna, samo je treba redovno zalivati, jednom u nekoliko dana, ali ne preterano, i brisati lišće.

Sobna paprat – Nephrolepis ekaltata

Sobna biljka je u pitanju koja se zaliva samo malo, kada se čini da je površina suva, tačnije dva puta nedeljno leti i tri, maksimalno 4 puta mesečno zimi.

To je biljka kojoj je potreban prostor, voli da se izoluje od drugih biljaka, a ako je nagomilate, vrhovi listova mogu da se osuše. Savršena za spavaću sobu.

Gerber

Sobna biljka koja ulepšava spavaću sobu i zahvaljujući svom cvetanju od leta do jeseni. Biljka cveta u nijansama žute, narandžaste, roze ili crvene, nije velika, pa se može postaviti u bilo koji ugao toaleta.

Svekrvin jezik – Sansevieria laurentii 

To je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, koja ima sposobnost da oksigeniše atmosferu u prostoriji tokom noći. Može biti savršena ukrasna biljka za spavaću sobu jer joj nije potrebna posebna nega.

Zaliva se retko, oko dva puta mesečno, i ne treba je stavljati direktno na sunčeve zrake, čak i ako joj je potrebna svetlost da bi što duže ostala zelena.

Biljke za dnevnu sobu

Petlova pero – Aspidistra elatior

To je zelena biljka koja svojom prirodnošću ulepšava dnevni boravak. Može da izdrži i teže uslove, u senci ili na suncu, iako preferira slabo osvetljenje.

To je povremeno cvetajuća sobna biljka koju treba zalivati samo po potrebi, kada se čini da se zemlja na površini osušila, jednom, najviše dva puta nedeljno.

Božićni kaktus - Schlumbergera truncata

Suprotno svom imenu, kaktus je kućna biljka koja dobro uspeva u zatvorenom prostoru tokom cele godine. Ne treba joj previše svetlosti ili toplote, zbog čega je savršena za dnevnu sobu.

Cveta početkom zime i proizvodi tamno ružičaste ili tamno crvene cvetove. Ako se drži na jakom svetlu, biljka može da proizvede više cveća.

Đavolji bršljan - Epipremnum Dracaena

Idealna biljka za stan jer se veoma lako održava. Savršena je za veliki dnevni boravak, jer biljka može narasti do tri metra u visinu.

Traje na svim vrstama svetlosti, čak i na veštačkom svetlu.Jednom godišnje se orezuju bogate biljke u podnožju, koje se mogu staviti u vodu da bi se dobilo još više.

Mirni ljiljan – Spathiphillum 

To je dekorativna i graciozna kućna biljka i može ulepšati enterijer svakog doma. Ima sjajne, ovalne, intenzivno zelene listove koji počinju od zemlje, a na vrhu ima beli ili žuti cvet. Biljka se mora zalivati stalno, ali ne previše jer zemljištu ne prija toliko vode. 

Biljke za terasu

Hibiskus

Spektakularna biljka koja ulepšava svaki balkon kada procveta. Idealan je za zatvoreni balkon, jer zimi ne podnosi niske temperature, a saksije moraju biti zaklonjene.

Juka i Dracena

Pogodne su za uređenje balkona, jer ova vrsta sobne biljke odlično podnosi i letnju sunčevu svetlost. To su biljke kojima je potrebna svetlost tokom cele godine, pa su savršene za balkon, piše sajt Libertatea. ro.

Thuja ili Takus

To su biljne vrste koje odlično odolevaju kako zimi, u nepovoljnim uslovima, tako i leti, na vrućini sunca. Oni su nezahtevni i rastu, savršeni za okruženje balkona. Zemljište se mora stalno zalivati jer se nikada ne sme potpuno osušiti.

(Sensa)

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading