Na 800 metara nadmorske visine iznad kanjona Sućeska niče raj za ljubitelje prirode

18:00

Aktuelno 0

Prva nacionalna planinska kuća u Srbiji gradi se kod Priboja

nacionalna kuća
rina

Nacionalna planinarska kuća, prva takve vrste u Srbiji, gde bi boravili planinari ali i svi koji vole aktivan odmor u prirodi i brojne adrenalinske sadržaje, gradiće se na teritoriji opštine Priboj, iznad kanjona Sućeska, na Golim brdima, na oko 800 metara nadmorske visine, u ataru Donjeg sela, u pribojskoj MZ Bučje.

Parcelu na samoj steni, kupio je i poklonio Planinarskom savezu Srbije, uspešni privrednik iz ovog kraja Nebojša Janović, a budući nacionalni planinarski centar, gradiće se planski i fazno.

U Srbiji postoje planinarskii domovi, međutim nacionalne planinarske kuće za sada nema, a prva bi mogla da bude baš u opštini Priboj. O tome je delegacija Planinarskog saveza Srbije, na čelu sa predsednikom Isom Planićem, razgovarala sa rukovodstvom opštine Priboj na čelu sa Lazarom Rvoviće, predsednikom Privremenog organa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

nacionalna kuća rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Lokalna samouprava daje punu podršku jendom ovakvom projektu i uzeće učešća u rešavanju pristunog puta do buduće nacioanalne planinarske kuće – kaže Rvović.

Kompleks nacionalnog centra imaće glavni objekat i dodatne sadržaje. Centralni objekat imaće smeštajne kapacitete od 30 ležajeva, višenamensku salu za sastanke do 40 mesta, biblioteku i izložbenu spomen sobu, terase i vidikovce, mini teretanu, kupatila u svim sobama, kuhinju sa trpezarijom.

Osim osnovnog objekta, kompleks planinarskog centra trebao bi da sadrži i depadans ili bungalove za kolektivni smeštaj oko 15 osoba, bivak objekte i šatore,letnju učionicu odnosno amfiteatar, kao i uređene terene za adrenalinske sadržaje: adrenalin park, zip lajn, vija feratu, penjalište za sportsko penjanje i penjanje u ledu, drajtuling na stenama u kanjonu, uređene staze za pešačenje i planinski biciklizam, terene za turno skijanje.

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Pranjani

Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

Aktuelno

11:00

22 jul, 2024

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Komentari(0)

Loading