Preminula Verica Nedeljković, čuvena šahistkinja i prva žena inženjer brodogradnje u Jugoslaviji

11:00

Aktuelno 0

Bila je legenda ženskog šaha u Srbiji

verica nedeljković
rina

Srpska i jugoslovenska šahistkinja sa titulom Velemajstor FIDE od 1977. godine, Verica Vera Nedeljković preminula je u 95. godini u Beogradu. Verica je bila šestostruka je pobednica Jugoslovenskog ženskog prvenstva u šahu. Najbolji rang imala je 1959. godine, kada je bila treća šahistkinja u svetu. Pored uspešne šahovske karijere Verica je bila i prva je žena inženjer brodogradnje u Jugoslaviji. Bila je profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala 1974. godine.

Šahom je počela da se bavi u čačanskoj gimnaziji i čačanskom šahovskom klubu Borac. Po odlasku na studije u Beograd, učlanila se u šahovski klub Crvena zvezda, u kojem je praktično bila do smrti. Bila je jedna od vodećih jugoslovenskih šahistkinja od sredine 1950-ih do kraja 1960-ih.

Verica Nedeljković je šest puta osvajala Jugoslovensko žensko prvenstvo u šahu: 1950, 1951, 1952, 1953, 1958 i 1965. Pobednica je mnogih međunarodnih ženskih turnira u šahu, uključujući dva puta zaredom u Beogradu (1961, 1962).
Na prvenstvu Jugoslavije u Skoplju 1950. godine dobila je titulu nacionalnog majstora. Na Međunarodnom turniru u Herceg Novom 1954. godine, ponela je titulu Internacionalnog majstora FIDE. Кako je titula Velemajstora FIDE uvedena tek 1977. godine, dobila je i nju nakon uspostavljanja, i to za rezultate postignute na Turniru kandidatkinja u Plovdivu 1959. godine, kada je bila druga.

Verica Nedeljković dva puta je bila član tima Jugoslavije na Šahovskoj olipmpijadi za žene.

Studije mašinstva započela je 1947. godine. Diplomirala je 1955. godine kao prva žena diplomirani inženjer brodogradnje u Jugoslaviji. Magistrirala je 1974. godine. Bila je zaposlena u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, ali je radila i na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je i koautor mnogobrojnih knjiga na temu Otpornosti materijala, predmeta koji je predavala na Mašinskom fakultetu, piše u saopštenju Udruženja Čačana u Beogradu.

Pored brojnih šahovskih titula, Verica Nedeljković dobila je 2007. godine od Vlade Srbije Nacionalno sportsko priznanje za poseban doprinos i afirmaciju sporta. Od matičnog kluba u kojem je provela decenije, Crvene zvezde, 2016. godine dobila je „Nagradu za životno delo Sportskog društva Crvena zvezda”.

Verica ima dva sina, Miloša i Vladimira Nedeljkovića. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Komentari(0)

Loading