Najpoželjnija SOBNA bijka na svetu: Da li krasi i vaš dom?

20:00

Aktuelno 0

Ovu titulu je biljka dobila jer izgleda prelepo i jer se lako se održava

Najpoželjnija SOBNA bijka na svetu: Da li krasi i vaš dom?
Shutterstock

Osim što je jedna od najpopularnijih dekorativnih kućnih biljaka u svetu, filodendron je vrlo popularan i u našim kućama, a izgleda da postoje dva razloga zašto je ova biljka toliko tražena.

Rod filodendron sadrži stotine vrsta biljaka prekrasnog zelenog lišća. Ti listovi obično su veliki, zeleni i sjajni, a filodendron je odličan način za dodavanje tropskog šmeka u dom.

Ova omiljena sobna biljka svoju popularnost zasigurno može zahvaliti i činjenici da nije zahtevna za održavanje.

Ipak, određene uslove ovoj biljci morate obezbediti ako želite da dugo krasi vaš dom.

Filodendronu osigurajte dovoljno topline i vlage blizu sunčanog prozora. Ipak, držite ga dalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može spaliti njegovo nežno lišće.

Lišće biljke redovito brišite vlažnom krpom kako bi izgledalo i funkcioniralo na najbolji mogući način.

Zemlja u kojoj je filadendron mora biti dobro drenirana, a kada je reč o zalevanju, ova biljka voli umerenu količinu vlage u tlu. Zato filodendron zalevajte kada se gornji sloj zemlje osuši, otprilike do dubine od 2,5 cm.

Imajte na umu da i previše i premalo vode može uzrokovati opadanje lišća. U hladnijem periodu godine smanjite učestalost zalevanja.

Filodendron je najbolje saditi u proleće, ali gajenje je obično uspešno u bilo koje doba godine. Jedna od njegovih prednosti je i činjenica da pročišćava vazduh, a mana mu je ta da su njegovi listovi otrovni za kućne ljubimce.

I za kraj treba napomenuti da se popularna monstera, koja je opasna za mačke, često naziva sobnim filodendronom, međutim, to nisu iste biljke. Dok filodendron ima glatke lisne ivice, kod monstere su oni uzubljeni. Ono što je slično kod obe biljke jeste način na koji se za njih treba brinuti.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading