Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu

11:00

Aktuelno 0

Došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi

medved
rina

Lovci iz Kosjerića sve češće se sreću sa, za njihovo lovište, neobičnim prizorom. Na hranilicama koje postavljaju za divlje svinje, sada dolaze i medvedi. Prema snimcima kojima raspolažu, kažu da je na teritoriji Povlena sada najmanje tri krupne jedinke sa mladima.

- Ostavljaju svoje tragove svuda, dolaze po hranu. Za sada nisu pravili nikakvu štetu, nisu prilazili previše blizu. Poslednji tragovi uočeni su na samoj granici sa Valjevom, u selu Taor, podno planine Povlen, kaže za RINU Miroslav Jovanović predsednik Lovačkog udruženja Kosjerić.

On dodaje da kako medvedi nisu karakteristični za ovo područje, za ove jedinke koje se trenutno nalaze na teritoriji njihovog lovišta, pretpostavlaju da su došle sa Tare.

medved rina
 

- Na Tari ih verovatno ima popriličan broj. Znamo da su medvedi teritorijalne životinje, stoga su verovatno u potrazi za svojim novim staništem. Mogu dosta da pređu peške, tako da su verovatno sa te planine došli kod nas. Ono što je najvažnije jeste da su ove jedinke koje su trenutno tu i čiji tragovi se viđaju, očigledno biljojedi, kaže Jovanović.

Poručuje meštanima da nema razloga za strah i da za sada nisu napravili nikakvu štetu, osim što divljim svinjama smanje porcije hrane koje im lovci ostaljaju na hranilištu.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading