DANAS JE PAVLOVDAN Ovo su običaji koje treba ispoštovati

13:30

Aktuelno 0

Ovaj dan je takođe i praznik svih apostola i uz njih Pavla

DANAS JE PAVLOVDAN Ovo su običaji koje treba ispoštovati
vikipedija/Sveti Pavle, El Greko

Pavlovdan je praznik posvećen Svetom apostolu Pavlu i vernici ga proslavljaju 13. jula, odmah nakon Petrovdana.

Ovaj dan je takođe i praznik svih apostola i uz njih Pavla.

Sveti Pavle rođen je kao Savle, učen jeverejski farisej koji je bio priznat u duštvu i imao je visok status.

Od svog oca, učenog rabina, Pavle je stekao prvo obrazovanje u Tarsu, gde je pored Mojsijevog zakona učio i tkački zanat; izrađivao je ćilime i vojničke šatore, što će mu kasnije, na misionarskim putovanjima, biti jedan od načina izdržavanja. Tars je bio čuven Univerzitet, a nakon toga školovanje je nastavio u Jerusalimu, dok je grčki jezik i grčku književnost znao je od rane mladosti.

U Svetom Pismu pominje se kao čovek koji je progonio hrišćane i bacao ih u tamnice, ali nakon čudesnog božanskog čina i upoznavanja sa verom, Savle je posato apostol Pavle. U Damasku i Arabijskoj pustinji, Sveti Pavle je proveo tri godine. Ostatak života proveo je pripovedajući hrišćanstvo. Autor je 14 knjiga i poslanica Novoga Zaveta.

Običaji i verovanja

Iako se ovaj praznik ne obeležava crvenim slovom, običaj je da se tokom dana prednost da duhovnom razvoju i da treba izbeći težak fizički rad. Praznik treba provesti u duhu ljubavi, molitvi, zajedništva.

Na Pavlovdan se nastavlja lep običaj darivanja dragih ljudi jabukama, a na trpezi posebno mesto zauzima kolač od jabuka koji se naziva "petrovača",  tako da danas možete uz mališane i druge članove porodice napraviti slasan kolač od jabuka i provesti ovaj dan u ljubavi, slogi i slatkoći.

Iako nije crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju. Takođe, žene se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša, čišćenje itd.

 

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Malina

ZA BERBU CRVENOG ZLATA Oglasi za dnevnice od 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni! (FOTO)

Aktuelno

20:00

15 maj, 2024

Ivanjica - Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading