SMANJEN BROJ DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI Najveća potreba je za ove 2 krvne grupe

19:00

Aktuelno 0

Periodi nestašice uglavnom budu zimi kada su periodi slavlja ali i leti kad su odmori. Prosečno dnevno spremamo 10-20 jedinica eritrocita, negde oko 30 jedinica trombocita i 5-10 sveže plazme

SMANJEN BROJ DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI Najveća potreba je za ove 2 krvne grupe
pixabay

U periodu pandemije broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen je za 20 odsto, objavio je Crveni krst Srbije. Iako trenutno nema nestašica, još jedno podsećanje da u susret sezoni godišnjih odmora ne zaboravimo na humanost, prenosi RTS.

Od Niša do Subotice - tako izgleda potraga kada najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete zatreba krv.

U ovoj instituciji krv je potrebna ne samo za operacije, već je svakodnevno primaju i mali onkološki pacijenti.

- Nije fraza kada kažem da cela Srbija daje krv za našu decu, zato što imamo često problema u nabavci veoma retkih krvnih grupa ili eritrocita za senzibilisanu decu kada primaju tačno tipizirane eritrocite. To su deca koja imaju specifične zahteve gde osim jedinica eritrocita moramo da nabavimo i trombocite. Ponekad je zaista teško nabaviti odgovarajuće trombocite - rekla je načelnica transfuzije Insitituta za majku i dete dr Olivera Šerbić.

Zato periode nestašice krvi ova bolnica za najmlađe i te kako oseti.

- Periodi nestašice uglavnom budu zimi kada su periodi slavlja ali i leti kad su odmori. Prosečno dnevno spremamo 10-20 jedinica eritrocita, negde oko 30 jedinica trombocita i 5-10 sveže plazme - kaže Šerbićeva.

Najčešće se traga za najzastupljenijim krvnim grupama kod nas A+ i 0+. Prošle godine Crveni krst Srbije je organizovao 3.500 akcija sakupljanja krvi. Nedavno istraživanje pokazuje da se zbog korone broj davalaca smanjio za petinu.

- Naravno da su se davaoci odazivali, ali korona je uticala na to da je veliki broj ljudi ili odustao ili prekinuo ili nije toliko redovan. Tako da je ceo svet u tome, a ne samo mi, u tom ponovnom uspostavljanju poverenja i zašto su nam davaoci važni, mi ponovo govorimo ko može biti davalac, koliko često, zašto je transufzija važna. Tako da praktično posle korone smo sve počeli ispočetka - kaže Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije

Prošle godine u Srbiji je prikupljeno 208.000 jedinica krvi pokazuju podaci Crvenog krsta. Shodno broju stanovnika krv za velike ali i male pacijente najviše su davali stanovnici Požarevca, Vranja i Pirota.

Među najhumanijim opštinama izdvajaju se Lazarevac, Depostovac i Štrpce.

U susret 14. junu - Svetskom danu dobrovoljnih davalaca, još jedno podsećanje da svi od 18-65 godina mogu donirati krv. Statistika pokazuje da što su građani stariji to su revnosniji davaoci.

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading